Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дянков развърза кесията, дава още 6 милиона лева за археология в Бургаско

Дянков развърза кесията, дава още 6 милиона лева за археология в Бургаско

6 млн. лева ще предостави правителството тази година за археологическите обекти от маршрута Виа Понтика - юг. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Бургас, който участва в пилотна дискусия за старта на кампанията „Чудесата на България“.

6 млн. лева ще предостави правителството тази година за археологическите обекти от маршрута Виа Понтика - юг. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Бургас, който участва в  пилотна дискусия за старта на кампанията „Чудесата на България“.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на археологически проучвания, реставрация и консервация на обектите. „Предстои към „Виа Понтика“  да бъдат приобщени още 3 нови проекта тази година. Това са „Деултум“ в Средец, „Русакастрон“ в Камено и археологически обект в Обзор”, допълни министър Дянков. В Община Бургас ще продължи работата по древните бани Аква Калиде – Термополис, църквата и римската вила в Сарафово, кулата Форос.  

Вицепремиерът  бе категоричен, че развитието на културно-историческия маршрут ще допринесе за удължаването на  туристическия сезон. Положителни резултати в тази посока са отчетени още за сезон 2012, потвърди зам.-министърът на туризма Иво Маринов.

„Интересът към обектите, включени във „Виа Понтика“ е огромен. Същевременно проектът още към днешната дата доказа, че е икономически целесъобразен и аргументиран. Нумизматичната стойност на откритите  златни монети  в „Аква Калиде“ надвишава вложените средства за археологически проучвания“, обясни кметът на Бургас Димитър Николов. Близо 20 %   е ръстът  на туристите в региона, посетили бургаското Черноморие, привлечени от новооткритите културно-исторически забележителности, включени в маршрута „Виа Понтика“, стана ясно още по време на срещата.

За да се  промотират ефективно тези обекти в перспектива, е нужно да се развие бранд  „Виа Понтика“, съвместно с общините от Бургаска област, и да се  подготви общ  туристически пътеводител, предложи още министър Дянков. Билбордове с обекти от „Виа Понтика“ още това лято ще посрещат туристите в най-големия курортен комплекс по Черноморието - Слънчев бряг. За това се ангажира изпълнителният директор на „Слънчен бряг” АД Златко Димитров.  

В дискусията взеха участие  още  директорът на НИМ проф. Божидар Димитров,  директорът на Националния археологически институт с музей при Бан доц. д-р Людмил Вагалински, директорът на РИМ Бургас Цоня Дражева, археолозите, работили цяла година на 10-те обекта от маршрута „Виа Понтика”, кметове на общини от бургаски регион, зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.  

Друг повод за визитата на Симеон Дянков в Бургас бяха проектите за изграждане на Пътен възел Запад и нова представителна спортна зала, които вицепремиерът обсъди заедно с кмета Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега