Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Една трета от европейките - жертви на насилие

Една трета от европейките - жертви на насилие

Една трета от жените европейки са ставали жертва на насилие поне веднъж след 15-тата си годишнина, сочи проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Данните от изследването сочат още, че 22% - почти една четвърт, от дамите в ЕС са преживели физическо и/или сексуално насилие от страна на партньора си. За България, процентът на жените – жертви на насилие е 23%.

Една трета от жените европейки са ставали жертва нанасилие поне веднъж след 15-тата си годишнина, сочи проучване на Агенцията наЕвропейския съюз за основните права (FRA). Данните от изследването сочат още,че 22% - почти една четвърт, от дамите в ЕС са преживели физическо и/илисексуално насилие от страна на партньора си. За България, процентът на жените –жертви на насилие е 23%.

В рамките на изследването са интервюирани общо 42 000 женина възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на Европейския съюз.Интервютата са взети на база социо-демографски характеристики за всяка странаили средно по 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването.

По време на интервютата жените са давали информация запреживяно от тях насилие (сексуално, физическо, психологическо), мястото ичестота на насилието, както и за това дали са докладвали за случая предправоохранителните органи и дали са получавали специализирани услуги отнеправителствени или други организации.

Интервюиращите са задавали още въпроси и заслучаи на преследване, сексуален тормоз, както и за случаите на насилие,свързани с новите технологии. В допълнение, проучването е имало за цел и дапотърси информация от респондентите за случаи на насилие в детството.

Резултатите показват, че насилието над жените е масово,но и в същото време неотчитано и неглижирано нарушение на човешките права встраните членки на ЕС. Крайната цел на проучването е да се фокусираобщественото мнение върху един от най-сериозните проблеми в днешно време и дасе открият начини за превенция на насилието върху жени в рамките на ЕС.

У нас положението в епоне двойно по-тревожно в сравнение със средното ниво в ЕС. Всеоще няма промени в Наказателния кодекс и в Проекта за нов НК, които даинкриминират всички форми на насилие спрямо жените и да предвиждатпрестъпленията свързани с това насилие да се преследват последователно катопрестъпления от общ характер; както и да се наказват по-тежко престъпленията,извършени в контекста на домашно насилие.

Организациите от Алиансa за защита срещу домашнотонасилие посочват, че една от първите мерки, които трябва да бъдат взети, ератифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба снасилието срещу жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция). Тозидокумент ще криминализира насилието над жени и би могъл да послужи и катопревантивна мярка, която да стопи внушителня процент на случаите, свързани стормоз, физическо, сексуално и т.н. насилие.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега