Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Едновременно лунно затъмнение и слънцестоене за пръв път от векове

Едновременно лунно затъмнение и слънцестоене за пръв път от векове

За първи път от няколко века насам съвпадат зимно слънцестоене и пълно лунно затъмнение. Двете събития не са настъпвали едновременно от 456 години насам, предаде „The Montreal Gazette”. Лунните затъмнения стават винаги при пълнолуние, но много рядко стават в дни с най - малка продължителна светла фаза, какъвто ще е утрешният ден.

За първи път от няколко века насам съвпадат зимно слънцестоене и пълно лунно затъмнение. Двете събития не са настъпвали едновременно от 456 години насам, предаде „The Montreal Gazette”.  Лунните затъмнения стават винаги при пълнолуние, но много рядко стават в дни с най - малка продължителна светла фаза, какъвто ще е утрешният ден.

Астролозите обясняват, че слънцестоенето се свързва с възраждането на Слънцето след най-краткия ден. Това се приема като възможност за лична трансформация след мрачен период.

Годината на последното такова явление, според НАСА е 1554-та. По съвпадение или не, годината се оказва черна за династията на Тюдорите в Англия. Лейди Джейн Грей е екзекутирана за държавна измяна, а Елизабет Първа е затворена в Лондонската кула.

Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава в 10:16 часа българско време в Северна Америка, Западна Европа и част от Азия. На 4 януари пък Луната ще скрие частично Слънцето за част от населението на Земята. Луната ще започне да навлиза в сянката на Земята във вторник в 6,33 ч. по Гринуич. Тази сянка с много ясни контури, видими с невъоръжено око, ще напредва върху лунния диск, докато го покрие напълно.

Лунните затъмнения не крият никакъв риск за очите за разлика от слънчевите и се различават от тях по това, че при лунното затъмнение Луната не изчезва от небосвода – тя само влича в конуса на сянката, хвърляна от Земята, но не става невидима, а само променя своя цвят.

Следващото затъмнение ще е частично слънчево затъмнение, то ще е първото за 2011 г. и ще е на 4 януари. Очаква се през следващата година да има четири частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни. Тази рядка комбинация ще се наблюдава само шест пъти през 21 век. Според астрологията лунните затъмнения са време, в което можем да се освободим от всевъзможни вредни навици – например да откажем цигарите, да променим режима на хранене и т.н.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега