Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Eдва 30% от висшистите работят по специалността си

Eдва 30% от висшистите работят по специалността си

"Хората нямат работа, но и за работата няма хора. Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършеното от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни", коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов.

"Хората нямат работа, но иза работата няма хора. Едва 30 на сто от завършилите висше образование работятна позиция, която изисква завършеното от тях образование. Получава се парадокс– образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тясъздава безработни", коментира ръководителят на Националния център заоценка на компетенциите към БСК д-р Томчо Томов.

По думите му, всеки четвърти българскивисшист излиза да работи в чужбина, което оставя страната ни безпрофесионалисти в определени сфери. Гладът за високообразована работна ръка внякои отрасли идва и от факта, че малка част от младите хора са мотивирани даследват в университет и да търсят реализация по специалността си.

Една от причините за това явлениее, че 70% от висшистите, които работят у нас, заемат позиции в сферата натърговията, преработването и услугите. Това обаче не се дължи на липсата напозиции, а по-скоро на квалификацията на самите кадри, както и на нискотостартово заплащане, което сравнено с извън тясноспециализираните професии,звучи плашещо за младите хора.

Така, недостатъчно подготвенитеспециалисти не достигат до възможността да усъвършенстват уменията си, тъй катоса неспособни да отговорят на високите изисквания на бизнеса. В същото време,стартовото заплащане не е атрактивно за младите хора, които търсят по-бързафинансова независимост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега