Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП прие нови национални тавани за замърсители

ЕП прие нови национални тавани за замърсители

Резолюцията бе приета с 499 гласа "за" срещу 177 "против" и 28 "въздържали се".

Европейският парламент прие пакет от планове, които да бъдат въведени до 2030 г., за по-амбициозни национални тавани на емисиите на основни замърсители като азотен оксид, прахови частици и серен диоксид. Резолюцията бе приета с 499 гласа "за" срещу 177 "против" и 28 "въздържали се".

Замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС годишно. Това е и водещият причинител на смърт от околната среда в ЕС, каза докладчикът Джули Гърлинг (ЕКР, Великобритания).

"През последните три години политическата обстановка се промени драстично. Сега въпросът за чистотата на въздуха е от по-голяма важност от всякога заедно със скандала „Фолксваген“ и тестовете за вредни емисии при реални условия на шофиране. Може би има и осъзнаване, че през последното десетилетие сме били толкова концентрирани върху СО2, че сме забравили чистотата на въздуха", добави тя.

Новото законодателство определя ангажиментите на държавите членки за ограничаване емисиите на серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOХ), неметанови летливи органични съединения (NMVOC), амоняк (NH3) и прахови частици (по-малки от 2,5 микрометра).

Предложеното ограничаване на замърсяването би довело до намаляване на неговото влияние върху здравето на хората с около 50% до 2030 г. Според Европейската агенция за околна среда тези замърсители идват от различни източници:

- праховите частици (PM) – от отопление, промишленост, транспорт;
- азотният оксид (NOХ) – най-вече от транспортния сектор;
- емисиите на серен диоксид (SO2) - основно от производството на енергия и от всички видове транспорт с изключение на сухопътния;
- почти всички емисии на амоняк (NH3) – от селското стопанство;
- емисиите на въглероден окис (CO) – от отопление и транспорт;
- повечето емисии на метан (CH4) – от селското стопанство, от отпадъци и от енергийния сектор.

Както бе препоръчано от членовете на ЕП, текстът подчертава ангажимента на ЕС да идентифицира и да вземе мерки по отношение на законодателството по контрол, което не успява да работи успешно. Това става ясно от разминаването между реалното количество на вредните емисии и резултатите от проведените тестове за емисии на азотен оксид от дизелови автомобили, отговарящи на стандарта ЕURO 6.

Държавите членки настояха метанът да бъде изключен от обхвата на директивата. Въпреки това, Европейската комисия потвърди, че би могла да извърши проверка по този въпрос.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега