Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕП призовава за подкрепа на бездомните хора в Европа

ЕП призовава за подкрепа на бездомните хора в Европа

Всяка вечер в ЕС поне 700 000 души спят по улиците. Броят им е нараснал със 70% за последните десет години.

Всяка вечер в ЕС поне 700 000 души спят по улиците. Броят им е нараснал със 70% за последните десет години. В България ръководителите на кризисни центрове също докладват за ръст на бездомните. Кризата с коронавируса допълнително повишава рисковете - бездомните хора често страдат от лошо здраве поради недобра хигиена и липса на здравни грижи. Икономическата криза вследствие на пандемията може да лиши още хора от жилища. Бездомните хора са често обект на насилие и престъпления от омраза, включително социално заклеймяване. В същото време профилът на бездомните хора се променя - сред тях има все повече деца, мигранти, хора от малцинствата, жени и цели семейства.

Европейският съюз няма преки правомощия относно политиката за жилищно настаняване и затова депутатите насочват своите препоръки към държавите в ЕС. В резолюция, одобрена на 24 ноември, Парламентът се обявява за национални стратегии, които да помогнат за намирането на жилища на всички бездомни хора до 2030 г.:

* осигуряване на равноправен достъп за бездомните хора до обществени услуги като здравеопазване, образование и социално подпомагане
* подкрепа на интеграцията на бездомните хора на пазара на труда чрез целенасочени програми за заетост и стажове
* осигуряване на центрове за спешно подслоняване като крайна стъпка (в допълнение към мерки за предотвратяване на излизането на улицата)
* разработване на обща дефиниция и подобряване на събирането на данни с цел по-добро разбиране и оценка на мащаба на проблема.

Освен това депутатите подчертават, че първото нещо, което трябва да се направи за бездомните хора, е да им се осигури постоянно жилище и чак след това да се търсят решения на други проблеми. Едно от общите предизвикателства пред страните-членки обаче е недостигът на жилища на приемливи цени. Цените на домовете нарастват средно с 5,2% в ЕС през април-юни 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г.

Това затруднява сериозно хората с ниски доходи и тези, които живеят под наем. През 2018 г. почти 38% от домакинствата, заплашени от бедност, са изразходвали над 40% от разполагаемите доходи за жилищно настаняване. Само 10,2% от цялото население са заделяли такъв или по-голям дял от доходите си за жилищни нужди. Депутатите работят по предложения за достойно жилищно настаняване на приемливи цени.

По време на кризата с COVID-19 Парламентът предостави подслон на 100 бездомни жени в сгради на институцията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега