Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Евросиндикати: Работата от вкъщи може да размие границата между професионалното и личното време

Евросиндикати: Работата от вкъщи може да размие границата между професионалното и личното време

Проучване показва, че хората, които редовно работят от вкъщи е два пъти по-вероятно е да работят 48 часа или повече на седмица от тези, които са в помещенията на работодателя си.

"Ограниченията на ковид принудиха милиони хора да работят от вкъщи, което може да размие границата между професионалното и личното време. Това прави необходимостта от правото на изключване по-спешна. За ЕКП е ясно, че след ковид много повече хора ще работят от вкъщи, отколкото преди пандемията". Това заяви заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Естер Линч във връзка с доклад с препоръки към Европейската комисия за Директива относно правото на откъсване от работната среда.

Целта на регулацията е да се очертаят минималните стандарти и условия, за да се гарантира, че работниците могат да упражняват ефективно правото да прекратят връзката с трудовите си ангажименти след работно време и да регулират използването на телефон, имейл и други цифрови инструменти.

Писмо по темата изпратиха и от КНСБ. В него родните синдикалисти призовават ЕК да обърне внимание на притеснителен текст, с който се призовава за тригодишно забавяне, преди Комисията да предприеме законодателни действия. Предложението е прието от Европейския парламент. Ето защо ЕКП се обърна с молба към ЕК да го игнорира.

"Работниците изпитват проблема в момента и се нуждаят от спешни решения сега", категорични са от КНСБ. Проучването на условията на труд за ЕС за 2019 г. показва, че хората, които редовно работят от вкъщи е два пъти по-вероятно е да работят 48 часа или повече на седмица от тези, които са в помещенията на работодателя си; шест пъти по-вероятно е да работят в свободното си време и имат сериозни проблеми със съня, изтъкват още от Конфедерацията.

ЕП прие законодателна инициатива с 472 гласа „за“, 126 „против“ и 83 „въздържал се“. С нея членовете на ЕП призовават Комисията да предложи законодателен акт, който позволява на хората, работещи с цифрови устройства, да ги изключват извън работното време. Той следва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка.

Членовете на ЕП считат, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работниците да се въздържат от участие в свързани с работата задачи, като например телефонни обаждания, електронни писма и друга цифрова комуникация, извън работното време. Това включва празници и други видове отпуск.

Държавите членки се насърчават да предприемат всички необходими мерки, за да позволят на работниците да упражняват това право, включително чрез колективни споразумения между социалните партньори. Те следва да гарантират, че работниците няма да бъдат подложени на дискриминация, критика, уволнение или други неблагоприятни действия от страна на работодателите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега