Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Сачева: Ще се регламентира трудовата злополука при работа в домашна среда

Министър Сачева: Ще се регламентира трудовата злополука при работа в домашна среда

По думите на Сачева синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи, задават се вече въпроси и теми за размисъл като "ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не".

Предстоят законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука при работа в домашна среда, каза министърът на труда и социалната политика по време на парламентарния контрол Деница Сачева, цитирана от "Труд". По думите на Сачева синдикати и работодатели настояват за правила при работа от вкъщи, задават се вече въпроси и теми за размисъл като "ако паднеш вкъщи по време на хоум офис, трудова злополука ли е или не".

Законодателни промени ще регламентират здравословните и безопасни условия на труд, както и въвеждане на правото на откъсване от работната среда. Очаква се директива, а европарламентът вече призна правото на откъсване на трудещите след края на работния ден и призова за последващи действия.Наблюденията на министерството показват, че има слабо нарастване на работните места в дистанционна форма. В различните региони и икономически дейности гъвкавата заетост е между 5 и 10 процента - най-вече в IT сектора, дребното производство, търговията, в областта на услугите - счетоводни, консултантски, обучителни, каза министър Сачева.

Нормативните промени около регламентирането на здравословните и безопасни условия на труд ще бъдат направени след дискусия с работодатели и синдикати.Правилата за прилагане на работата от разстояние трябва да гарантират както производителността, така и добавената стойност на труда, заяви Сачева. По отношение на техническото оборудване и поддръжка на работното място има предложения комуналните услуги да бъдат за сметка на служителя, а техническото оборудване като компютри, скенери, принтери да се осигурят от работодателите.

Паралелно с възможностите да се извършва работа от разстояние и през изминалата, и през тази година заложихме обучения по дигитални умения, за да може да гарантираме по-добра реализация на пазара на труда, като през 2020 година по различни програми на Националния план за действие по заетостта общо над 2500 безработни и заети са преминали обучение за компютърни умения, а други 400 са обучени за дигитални компетентности, посочи министърът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега