Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Еврото падна до най-ниското си ниво от почти десетилетие

Еврото падна до най-ниското си ниво от почти десетилетие

Еврото достигна рекордно ниско равнище спрямо долара, като едно евро вчера струваше 1.1864 долара, пише в. "Сега" като се позовава на информация от "Файненшъл таймс". Цената му спадна с 1.2% спрямо американската валута. Това е най-ниската цена на европейската валута от март 2006 г. Понижаването на стойността й се случи след новините, че Германия е готова да позволи на Гърция да напусне еврозоната, ако Атина не продължи политиката на бюджетни ограничения, както и след слухове, че Европейската централна банка се подготвя да започне да изкупува държавни ценни книжа.

Еврото достигна рекордно ниско равнище спрямо долара, като едно евро вчера струваше 1.1864 долара, пише в. "Сега" като се позовава на информация от "Файненшъл таймс". Цената му спадна с 1.2% спрямо американската валута. Това е най-ниската цена на европейската валута от март 2006 г. Понижаването на стойността й се случи след новините, че Германия е готова да позволи на Гърция да напусне еврозоната, ако Атина не продължи политиката на бюджетни ограничения, както и след слухове, че Европейската централна банка се подготвя да започне да изкупува държавни ценни книжа.

Спадът на европейската валута се засили, след като през уикенда сп. "Шпигел" цитира свои източници, твърдящи, че Берлин е готов да приеме евентуално излизане на Гърция от еврозоната. В страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори на 25 януари, в които проучванията на общественото мнение отреждат първо място на популистката и крайнолява партия СИРИЗА, която призовава за прекратяване на бюджетните ограничения. Официално Берлин заяви, че смята, че Гърция е изпълнявала задълженията си в миналото и правителството предполага, че това ще продължи и занапред, предаде електронното издание "ИЮОбзървър". Общата валута намали стойността си и през изминалата седмица, след като председателят на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че рискът банката да не успее да се справи с нестабилността на цените е "по-висок, отколкото беше преди половин година".

Междувременно рублата отново поевтиня спрямо долара и еврото. Вчера един долар се купуваше за 59.35 рубли, а едно евро - за 71.95 рубли. Доларът повиши стойността си спрямо всички големи валути, с изключение на японската йена, като така стигна най-високото си ниво в последните девет години. Междувременно официални данни показаха, че инфлацията в Германия е спаднала до най-ниското си равнище за последните пет години заради понижаването на цените на петрола и това вероятно ще позволи спад в цените на стоките в еврозоната. Инфлацията в Германия стигна до 0.1% през декември. Ниските нива на инфлацията в цялата еврозона обаче може да наложат действия от Европейската централна банка, отбелязва изданието.


ПЕТРОЛ     

Цената на суровия петрол тип "Брент" спадна с 0.7% до 55.74 долара за барел вчера, а лекият суров петрол снижи цената си с 93 цента, като тя стигна 51.76 долара за барел. Стойността му в Германия пък стигна 49 евро за барел, което е нивото от 1981 г., обяви немската браншова организация MWV. Експертите отбелязват, че за последните петнайсет години откритите петролни залежи са се увеличили със 70%. Цената на петрола не е била толкова ниска от 2009 г. насам. Междувременно от Организацията на страните - производителки на петрол (ОПЕК), заявиха, че няма да намалят добива си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега