Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Фолиевата киселина намалява риска от аутизъм

Фолиевата киселина намалява риска от аутизъм

Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Добавки с витамин B9 преди и в началото на бременността намаляват с близо 40% риска от аутизъм при новородените, съобщават световните медии позовавайки се на обширно изследване. То потвърждава благоприятната роля, която играе това органично съединение за мозъчната система на плода.

Много жени пренебрегват приема на фолиева киселина, а не трябва. Тя е необходима както за безпроблемното зачеване, така и за здравословното протичане на бременността и правилното развитие на бебето. Фолиевата киселина може да се набави чрез храната - има я в спанака, лещата, листните зеленчуци, доматения сок, цитрусите, или по изкуствен път чрез хранителни добавки.

Според Центърът за контрол и превенция на заболяванията(CDC) едно на 88 деца в САЩ се ражда с аутизъм. Въпреки напредъка в изучаването на това социално значимо заболяване, до сега учените нямат ясна представа за причините за това заболяване и все по-широкото му разпространение в световен мащаб.

Лекарите в Европа препоръчват жените да започнат прием на витамин В9, известен още като фолиева киселина, още при планирането на бременност и задължително да го взимат през първия триместър от бременността, като превантивна мярка срещу развитието на потенциално опасни за бебето малформации като спина бифида.

Според д-р Езра Сусър, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк „Приемът на добавки, съдържащи витамин В9 преди планирана бременност и в началото и намаляват с почти 40% риска от аутизъм при новородените. Тези резултати потвърждават и предишните изследвания на колегите ни за важността на фолиевата киселина за развитието на мозъка и увеличават възможността с не много скъпа превенция да се намали риска от аутизъм“.

Резултатите на проф.д-р Сусър потвърждават тези от международно изследване проведено в Норвегия с около 85 000 деца, родени през периода 2002 – 2008 година. Техните майки са били разделени в две групи в зависимост от това дали са приемали или не фолиева киселина. Данните от проучването са показали, че децата, чиито майки са приемали допълнително витамин В9 в началото на бременността, са били изложени на двойно по-нисък риск от от забавяне на развитието на речта.

Според д-р Пол Сюрен, епидемиолог в Норвежкия институт за обществено здраве, “при децата на жени, които са приемали фолиева киселина между четири седмици преди и осем седмици след началото на бременността, рискът от аутизъм е значително намален. Същевременно нито едно от изследванията не е открило връзка между приема на витамин В9 и намаляване на риска от развитие на синдром на Аспергер, който е една от формите на аутизъм.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега