Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гласуваме на първия национален референдум в демократичната ни история

Гласуваме на първия национален референдум в демократичната ни история

Първият национален референдум в демократичната ни история се провежда днес. Въпросът на допитването е “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“, а възможните отговори са „да“ или „не“.

Първият национален референдум в демократичната ни история се провежда днес. Въпросът на допитването е “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“, а възможните отговори са „да“ или „не“.

Гласуването в избирателните секции ще продължи до 19.00 часа. Гласува се с бяла бюлетина, като се поставя знак "Х" с химикал, пишещ със син цвят в квадратчето с избрания отговор. Общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за националния референдум, е 6 949 120. Желание да гласуват в чужбина са заявили 1 773-ма българи. За да е валиден референдумът, своя вот трябва да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори.

Ако 20 % от хората с право на глас отидат до урните и 50 % от тях гласуват с „да“, парламентът отново ще разглежда въпроса за строителството на нова ядрена централа. Всички български граждани могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване по няколко начина:

•През Интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/

•Чрез SMS -Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (МТел, Глобул и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

•Чрез стационарен или мобилен телефон - Избира се 0800 1 4726 (“0800 1 GRAO”). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна. Избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на общините и всеки избирател може да прави справки в тях.   

Невалидни са бюлетини, при които знакът „Х" не е изписан с химикал, пишещ със син цвят; бюлетината е зачертана изцяло или не е зачертан отговор (празна бюлетина), или са зачертани и двата отговора. Вотът е невалиден и когато в плика има поставени други предмети освен бюлетината, върху бюлетината има отбелязани други знаци или символи, бюлетината е намерена в урната без плик. При допускане на грешка при поставянето на знака върху избрания отговор, гласоподавателят може да върне бюлетината и да получи нова, но само веднъж.

Документите за гласуване са лична карта или личен (зелен) паспорт (за родените преди 31 декември 1931 година), или удостоверение от МВР - само ако гласоподавателят е направил искане за издавене на нова лична карта поради изтекъл срок на старата, ако е изгубена, открадната или унищожена.

Звената "Български документи за самоличност" ще оказват съдействие на всички, които искат да гласуват, но имат проблем с документите си за самоличност. За издаването на удостоверения всеки ще трябва да подаде лично искане до 17.00 ч. днес във всички районни управления на МВР в цялата страна. Престъпление е да се гласува при липса на право, да се гласува повече от един път, да се купува или продава глас.

С глоба до 2000 лева се наказва изнасянето на бюлетини извън изборното помещение, показването на бюлетината с начина на гласуване, заснемане на начина на гласуване като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, да се влиза в помещението с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега