Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Година и десет месеца условно наказание за смърт на пътя

Година и десет месеца условно наказание за смърт на пътя

Окръжен съд Бургас наложи условно наказание от една година и десет месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок на Димитър Мантарев за непредпазливо причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. Той е признат за виновен за това, че 31.07.2010 година, в гр. Бургас, на бул. ”Демокрация” по посока на кръстовище с ул. ”Гурко”, при управление на лек автомобил марка „Мерцедес”, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 Закона за движение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие с пресичащата отдясно наляво по посока на движение на автомобила възрастна пешеходка и с деянието си по непредпазливост причинил смъртта й.

Окръженсъд Бургас наложи условно наказание от една година и десет месеца лишаване отсвобода при 3 години изпитателен срок на Димитър Мантарев за непредпазливопричиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. Той е признат завиновен за това, че 31.07.2010 година, в гр. Бургас, на бул. ”Демокрация” попосока на кръстовище с ул. ”Гурко”, при управление на лек автомобил марка„Мерцедес”, нарушил правилата за движение, визирани в чл. 20, ал. 2 Закона задвижение по пътищата, допуснал пътнотранспортно произшествие с пресичащатаотдясно наляво по посока на движение на автомобила възрастна пешеходка и с деяниетоси по непредпазливост причинил смъртта й.

Споредобвинителния акт е налице съпричиняване на деянието от самата пострадала. Женатае предприела пресичане на пътното платно не на определеното за това място и безда вземе мерки за своята безопасност. Представителятна държавното обвинение пледира, че обвинението е доказано по несъмнен начин. Прокурорътобърна внимание на съда при реализиране на наказателната отговорност катосмекчаващо вината обстоятелство за подсъдимия да се отчете необремененотосъдебно минало, както и продължителния период на досъдебното производство, вкойто е бил в качеството си на обвиняем.

Той поиска да му бъде наложенонаказание от 2 години лишаване от свобода, което да бъде отложено в изпитателенсрок от три години, както и да бъде лишен от правото да управлява моторнопревозно средство за 5 години. Защитникътна подсъдимия пледира, че Матнарев е шофирал с 50 км/ч и след произшествието енаправил всичко възможно за оказване помощ на пострадалата.

В заключенията на всичкиназначени съдебни автотехнически експертизи е посочено, че жената е предприелапресичане на неразрешено място между два светофара. Според свидетелски показаниятя била спряла пред пътното платно, но след това е пресякла без да се огледа.Към тези смекчаващи вината обстоятелства, той добави и чистото съдебно миналона подзащитния му. Адвокатът помоли съда да му наложи условно наказание, коетода бъде определено под средно предвиденото в закона.Подсъдимиятизрази своето съжаление за случилото се. Той заяви, че вниманието му е билонасочено към пътната обстановка, където в дясно на него е имало движещ сеавтобус. Той изобщо не бил предположил, че жената може да пресече.

Днессъдебният състав разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие, следкато подсъдимият Мантарев изцяло призна фактите изложени в обстоятелственатачаст на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. Потози институт съдът намали първоначално определеното му наказание от 2 години и9 месеца лишаване от свобода с 1/3 и постанови той да търпи 1 години и 10месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателенсрок.

Съдът лиши Мантарев от право да управлява моторно превозно средство засрок от 2 години.Съдътконституира дъщерята на пострадалата като частен обвинител, която бепредставлявана от повереник в наказателния процес. В съдебната зала, той заяви,че доверителката му няма граждански претенции към подсъдимия и не желае да бъдеконституирана като граждански ищец. Повереникът пледира за максималнотонаказание предвидено в закона за извършеното деяние.Присъдата на Окръженсъд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд в 15-дневен срок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега