Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Грипът идва в края на януари

Грипът идва в края на януари

Грипна вълна се очаква в края на януари и началото на февруари, коментира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. По думите му, тази зима ще ни атакува вирусът "Швейцария" H3N2. Специалистите алармират, че това е сравнително нов щам и имунитетът ни срещу него все още е слаб.

Грипна вълна се очаква в края на януари и началото на февруари, коментира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев в ефира на БНТ. По думите му, тази зима ще ни атакува вирусът "Швейцария" H3N2. Специалистите алармират, че това е сравнително нов щам и имунитетът ни срещу него все още е слаб.

"Швейцария" се характеризира с типичните за N3H2 симптоми - хрема, възпаление на гърлото, кашлица, висока температура, обща отпадналост и главоболие, липса на апетит. Отново най-уязвими са децата и по-възрастните хора, както и тези, страдащи от хронични заболявания. 

"Към момента няма грипна картина на Балканите и в Европа. В средата на октомври обикновено тя тръгва и в края на годината сме наясно кога ще стане вълната и кога ще дойде. В последните години пикът на епидемията обикновено е в края на януари и началото на февруари. Очакваме и щамът „Калифорния”, известен като свински грип, да го има и тази година. При него има малки промени в генетиката и това му позволява да съществува. Ако се модифицира повече, ще е по-опасен”, обясни д-р Кунчев.

Специалистите препоръчват да пазим добра лична хигиена и да действаме превантивно, тъй като грипните вируси са адаптивни и бързо придобиват резистентност към антибиотичните средства. Препоръчително е в навечерието на грипната вълна да се погрижим да повишим имунитета си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега