Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

И Мустафа Чаушев бе предложен за почетен гражданин на Бургас

И Мустафа Чаушев бе предложен за почетен гражданин на Бургас

Номинирани за званието са и скулпторът Никола Станчев и архитект Константин Коцев.

Номинациите за Почетен гражданин на Бургас продължават. По традиция отличията се раздават навръх празника на града - Никулден. Тази година две имена вече бяха предложени - авторът на модерната визия на Бургас Рикардо Тоскани и основателят на БСУ Стойчо Кьосев. Още три номинации бяха внесени в навечерието на октомврийското редовно заседание на Общински съвет.

Единият от кандидатите за званието е естрадния изпълнител Мустафа Чаушев. Номинацията бе внесена от съветниците Костантин Луков, Веселин Пренеров, Димчо Грудев, Калояна Живкова, Станислав Андреев, Георги Дражев.

Чаушев е създал повече от 500 песни, които се превръщат в безспорни музикални хитове. Работил е с едни от най-големите български композитори – Тончо Русев, Александър Йосифов, Зорница Попова, Морис Аладжем, Найден Андреев. Стихове за неговите песни са писали поети като Дамян Дамянов, Павел Матев, Евтим Евтимов, Надежда Захариева, Петър Караангов. Има издадени десетки грамофонни плочи, аудио касети и дискове.

Той е носител на множество награди от форуми като "Бургас и морето", "Песни за Варна", "Пирин фолк" и други. През 2001 г. е обявен за почетен гражданин на турския град Орхангаза, заедно с Росица Кирилова. През 2010 година е удостоен с награда „Златна лира‘ на Съюза на музикалните дейци в България. През 2013 г. певецът получава наградата „Златен век“ на Министерството  на културата.

През лятото на 2018 година, по повод 75 годишния си юбилей Мустафа Чаушев изнесе изключително зрелищен и емоционален спектакъл „Злато мое“. Това беше и неговият концерт-бенефис пред препълнения летен театър на Бургас.

Другите две предложения за почетни граждани са внесени от кмета Димитър Николов. Номинираните са скулпторът Никола Станчев и архитект Константин Коцев.

Станчев е допринесъл за обогатяването на градския пейзаж на Бургас, като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура в камък на открито за периода  от 1976 до 1979 година.

Автор е на много монументални творби в града като: входен знак на Бургас, пластична композиция „Представлението започва“ пред Държавна опера, пластика „Куфар на спомените“ на площад „Царица Йоана“, паметник на поета Христо Фотев в Морската градина, пластика „Прибой“ в градинката до Часовника, водно огледало с пластика „Водна лилия“, скулптурна група „Момчето, което говори с птици“ и пластика „Рибарска мрежа“ на бул. „Алеко Богориди“.

Арх. Коцев е бивш главен архитект на Бургас. Негово дело е и предварителният Застроителен и регулационен план на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Автор е и на православния християнски параклис „Свети Мина“, който дарява на военното поделение в Атия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега