Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Инспектори на КЗП съставили 205 акта по Черноморието от началото на сезона

Инспектори на КЗП съставили 205 акта по Черноморието от началото на сезона

Този сезон, Комисията е издала 15 заповеди за „временно затваряне” на заведения по Черноморието, тъй като са работили без категоризация. КЗП е разгледала още 16 случая, свързани с предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за категорията на съответния обект, като за установените нарушения са уведомени категоризиращите органи.

От началото на сезона КЗП е извършила 2800 проверки в туристически обекти по Черноморието. Съставени са 205 акта за нарушения като отсъствие на табели с категорийната символика или несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на туристическия обект с посочените в удостоверението за категоризация; липса на цени и грамажи в лист- и карт менютата в заведения и неподдържане на регистър на предявените рекламации.

„В приемните на КЗП по Черноморието от началото на сезона до момента са постъпили около 100 жалби и са дадени над 150 консултации. Жалбите са свързани най-често с оплаквания от предоставяни услуги в плажни зони, липса на информация за отдавани под наем моторни съоръжения, дублиране на резервации, несъответствия на условията с тези, обявени в интернет и др. По всички жалби са предприети действия и е оказано съдействие на потребителите, като за нарушенията са съставени актове” – съобщи днес Константин Арабаджиев, член на КЗП.

Той допълни, че анализът на работата на приемните показва, че потребителите са търсили институцията два пъти повече за консултации за своите права по принцип, отколкото за съдействие по вече възникнал проблем. 

Ръководството на КЗП отчита, че намалява процентът на констатираните нарушения по отношение на общия обем извършени проверки спрямо предходни периоди и обяснява този резултат с дългогодишния ефективен контрол. Друга тенденция е значително да намаляват случаите, в които се констатира предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект – с 50% по-рядко в сравнение с минали периоди. 

Този сезон, Комисията е издала 15 заповеди за „временно затваряне” на заведения по Черноморието, тъй като са работили без категоризация. КЗП е разгледала още 16 случая, свързани с предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за категорията на съответния обект, като за установените нарушения са уведомени категоризиращите органи. 

Комисията е забранила 13 нелоялни търговски практики в сферата на туризма това лято. По-голямата част от тях се изразяват в заблуда или премълчаване на информацията за вида на туристическия обект. Регистрирани са и случаи на провеждане на игри, при които потребителите трябва да закупят ваучери на значителна стойност, за да участват в разпределянето на безплатни екскурзии, като впоследствие не получават нито екскурзия, нито съответна алтернатива. 

Не са констатирани нарушения по отношение начина на предоставяне на информацията за валутните курсове при проверените близо 100 обменни бюра, няма и данни за постъпили сигнали на потребители. Проверени са 112 увеселителни съоръжения, сред които и 14 аквапарка. При 13 от обектите са установени несъответствия и са издадени 12 заповеди за временното им затваряне.

Към момента Комисията стартира масови проверки на стоки за ученици в цялата страна. В навечерието на първия учебен ден инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията за съществените характеристики и обозначаването на цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и др.

Проверките за спазване изискванията за забрана продажбата на цигари и тютюневи изделия на лица под 18 години и в районите на учебните заведения, са друг нов акцент в контролната дейност тази есен. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега