Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ИПИ: 3.3% от учениците до VII клас в община Бургас са напуснали училище миналата година

ИПИ: 3.3% от учениците до VII клас в община Бургас са напуснали училище миналата година

Общините с нито един напуснал системата на образованието ученик у нас са едва 20, като повечето от тях са относително малки.

3.3% или 512 ученици до VII клас са напуснали училище през учебната 2018/2019 година в община Бургас. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, основан на данни на Националния статистически институт.

Оказва се, че общините с нито един напуснал системата на образованието ученик у нас са едва 20, като повечето от тях са относително малки. Сред „отличниците“ по този показател впечатление правят Божурище и Летница, които са с относително голям общ брой ученици, но въпреки това при тях няма особено напускане на ученици. От обратната страна, общините с над 200 напуснали ученици са 10, всички в групата на големите. Напускането обаче не е непременно пропорционално на цялостния размер на системата на училищно образование в общината -  на първо място е Пловдив с 1004 ученика, а Сливен (с 581 напуснали) има почти толкова напуснали ученици преди гимназиалната фаза, колкото столицата (с 592) , впечатление прави големият им брой и в Хасково.

Специалистите от ИПИ подчертават, че абсолютните стойности не са толкова добър индикатор, колкото относителният дял. Именно той описва способността на местните образователни системи да обхващат и задържат учениците. Най-често срещаните дялове на напусналите са от порядъка на 2-4% от всички ученици, но има и значително по-негативни примери – Трекляно (30%), Борово (18%), Ново село (17%), Невестино (14%). Чувствителни разлики има и между големите общини – докато в Столична община делът на напусналите ученици е едва 0,7%, то в Пловдив той е цели 4,3%, а в Бургас – 3,3%. Има няколко струпвания на съседни общини, където напускането видимо е сериозен проблем – в районите около Пазарджик и Сливен, в общините около Велико Търново, във Врачанско и Видинско, както и около Търговище и Силистра. Обратно, видимите региони където то изглежда поне до голяма степен преодоляно са в Смолянско, няколко части на благоевградска област, Средногорието и около Габрово.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега