Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Историци: Русия и Османската империя най-силно са се противопоставили на Съединението

Историци: Русия и Османската империя най-силно са се противопоставили на Съединението

„Не е тайна, че държавата, която най-силно се е противопоставила срещу обединението на България, е Русия. В периода 1945-89 г. това се е замазвало”, каза доц. Владимир Станев историк и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

„Нали си представяте, ако се обяви Съединението и българският държавен глава каже: „Аз не съм съгласен, това може да унищожи цялата дейност. Княз Александър Батенберг е бил под огромен натиск.”. Това заяви доц. Владимир Станев историк, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” за Nova.

„Логично е Великите сили да не харесват Съединението, няма как да са доволни от факта, че една малка страна, току що създадена нарушава техните договори, но те са очаквали подобно нещо. Руският, Австро-унгарският и Германският императори са допускали подобен акт, те са знаели, че трудно ще разделят изкуствено българите от Южна и от Северна България. 20 години по-рано има прецедент – с Влашко и Молдова, които се обединяват”, каза Станев.

„Не е тайна, че държавата, която най-силно се е противопоставила срещу обединението на България, е Русия. В периода 1945-89 г. това се е замазвало”, каза Станев.Според доц. Валери Колев отношенията между държавите не са като отношенията между хората, там няма обич, там има добре пресметнати интереси и нагаждане към момента. „Това важи и до ден днешен”, обясни Колев. 

„Османската империя най-силно се противопоставя на Съединението и започва да вкарва войски в бившата Източна Ромелия. Там Данаил Николаев има задача да възпре османските войски без да произведе изстрел – протече ли кръв, трудно се спира”, каза Колев.

По думите на Станев 3 март е малко имагинерна дата. „Шести септември е най-подходяща дата да замести 3 март като национален празник. Това е един от малкото случаи на обединение на Българите. Малкият недостатък на шести септември е, че говорим за обединение на българите от Княжество България и Източна Ромелия, но имаме и Македония, Северна Добруджа, Нишко и Пиротско, които са откъснати със Санстефанския и Берлинския договор. Тези хора остават извън този празник, а това не е хубаво”, допълни Станев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега