Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Избори 2 в 1: Пред какви предизвикателства е изправен вотът?

Избори 2 в 1: Пред какви предизвикателства е изправен вотът?

Комисиите са предлагани от политически партии - те постоянно сменят хората си до последния момент.

Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите, които за трети път тази година ще се борят за доверието на избирателите, са изправени пред тежката задача да мобилизират хората и да съставят редовен кабинет след вота на 14 ноември.

Румяна Дечева от обществения съвет на ЦИК, коментира за БНТ подробности около организирането на вота 2 в 1. По думите ѝ един месец е достатъчен да се обясни на гражданите как да работят с машината. 

"Основният проблем е, че не всички избиратели имат пълно разбиране между двата вида вот - каква е разликата в мандата на президента и какво правят партиите с 240-те народни представители", обясни Дечева. 

Политиката изключително много ни вълнува, но не обръщаме внимание на дребните детайли. За Румяна Дечева проблемите основно са в нашата информираност. Трябва да имаме отговорност за това какъв глас подаваме, допълни тя.

Един от основните проблеми с организацията на вота е човешкият фактор, каза още Румяна Дечева. Комисиите са предлагани от политически партии - те постоянно сменят хората си до последния момент. Друг проблем е липсата на желаещи за участие в комисиите на определени места. 

"Чисто психологически - колко можем да изискваме от хора, които са работили още от събота сутринта и след вота започват да броят разписки и гласове? Възможно е някъде да има манипулации, но масово наблюдаваме преуморени и не добре обучени хора"

По думите ѝ имаме фундаментален проблем с електронното управление, а всичко произтича от закона, който ЦИК така или иначе трябва да приложи. В Изборния кодекс не е изрично регламентирано какво се случва, когато някой подаде документите си с електронен подпис, което оставя място за интерпретации.

"Неразбираемо е как тези хора, които за трети път избираме, допускат в законите да има такова разминаване, което дава възможност и едната, и другата ситуация да бъдат правно защитими", коментира Дечева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега