Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изчезващ вид гъска загина при сблъсък с далекопровод край езеро Вая

Изчезващ вид гъска загина при сблъсък с далекопровод край езеро Вая

Екземпляр от застрашената от изчезване в света червеногуша гъска загина при сблъсък с далекопровод, разположен край езерото Вая близо до квартал Долно Езерово. Заедно с червеногушата гъска са открити мъртви и още седем големи белочели гъски в следствие на удара с далекопровода.

Екземпляр отзастрашената от изчезване в света червеногуша гъска загина при сблъсък сдалекопровод, разположен край езерото Вая близо до квартал Долно Езерово.Заедно с червеногушата гъска са открити мъртви и още седем големи белочелигъски в следствие на удара с далекопровода.Пострадалите птициса видени от ловци от ловно-рибарско дружество „Лебед” в Бургас. Те веднагасигнализират на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

При направенияна място оглед по труповете на загиналите гъски са открити сериозни поражения,причинени при удара в проводниците на далекопровода. Само месец по-ранона същото място при проверка на потенциално рискови за птиците далекопроводи иелектрически стълбове в района на бургаските езера, екипът на БДЗП към проект„Живот за Бургаските езера” открива 21 трупа на пеликани. От тях 20 са нарозови пеликани, като само единият е със съмнение, че е на къдроглав пеликан,който е застрашен от изчезване вид в света.

Птиците най-вероятно са загиналиоще през септември, когато е имало активен прелет на хиляди розови и къдроглавипеликани по време на есенната миграция на птиците. Още през август2012 г. БДЗП съвместно с местното електроразпределително дружество изолира съсспециални пластмасови изолации 20 електрически стълба близо до Атанасовскоезеро. Така стълбовете станаха абсолютно безопасни за птиците.

През лятото иесента на миналата година пък бяха монтирани на 40 електрически стълба в същиярайон за пръв път в страната ни 760 дивертора, като общата дължина намаркираните и обезопасени електропроводи е около 7,5 км.Намерените вблизост до Бургаското езеро мъртви гъски и пеликани, обаче, показва чезаплахата от потенциално опасни електрически стълбове за птиците все ощесъществува по прелетния път Виа Понтика.

БДЗП вече еизготвило уведомление до Регионалната инспекция по околната среда и водите –Бургас за намерените мъртви екземпляри от световнозастрашени видове птици, каточервеногушата гъска, къдроглавият и розовият пеликани, както и вече е вконтакти с ЕСО за търсене на възможности за обезопасяване на далекопровода,причинил смъртта на птиците.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега