Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изграждат академичен център с международен кампусен комплекс на 5-ти километър

Изграждат академичен център с международен кампусен комплекс на 5-ти километър

В проекта за изграждане на центъра влизат още доставка на оборудване и обзавеждане за научно-изследователските лаборатории, изграждане на дигитална библиотека и изграждане на международен архео-екологичен комплекс.

Общинският съвет в Бургас единодушно подкрепи предложението на кмета Димитър Николов за изграждане на иновативен и високотехнологичен академичен център с международен кампусен комплекс на територията на 5-ти километър. За целта Община Бургас ще кандидатства по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

„Повече от 3-4 години идентифицираме такива терени, които се намират между комплекс „Изгрев“ и Северния обход на Бургас. Теренът е 100 % общински. В момента Община Бургас изгражда пътната инфраструктура. Това е конкурентна процедура, затова досега не сме я оповестявали. В края на тази или началото на следващата година следва да бъдем одобрени и да започнем изпълнението й. Този академичен център съществено ще промени лицето на Бургас като създаде условия за обучение на студенти на високотехнологично ниво, не само като сграден фонд, но и като обзавеждане и оборудване. Радостно е, че за първи път ректорите на четирите университета в града си подадоха ръка и работят активно помежду си за партньорски програми. Това е допълнителен стимул за нас, за да развием този кампус съвместно с висшите учебни заведения. Когато концепцията е стратегически важна и нужна на Бургас, има подкрепа от всички“, сподели кметът Николов.

Академичният център ще включва високотехнологични научно-изследователски лаборатории в следните тематични области: “Информатика и ИКТ”, “ Мехатроника и микроелектроника”, “Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика” и „Експериментална археология“. В проекта за изграждане на центъра влизат още доставка на оборудване и обзавеждане за научно-изследователските лаборатории, изграждане на дигитална библиотека и изграждане на международен архео-екологичен комплекс, съобщиха от общинския пресцентър.

За прилагане на интегрираните териториални инвестиции следва да бъде подписано споразумение между партньорите по проекта.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега