Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изолации по електрическите стълбове пазят птиците в Атанасовското езерo

Изолации по електрическите стълбове пазят птиците в Атанасовското езерo

Започна монтирането на изолации на 20 необезопасени електрически стълба, които ще предпазват в бъдеще всички кацащи върху тях птици в района на Атанасовско езеро в област Бургас.

Започна монтирането на изолации на 20 необезопасени електрически стълба, които ще предпазват в бъдеще всички кацащи върху тях птици в района на Атанасовско езеро в област Бургас.

Монтажът на предоставените от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС 60 изолации със 120 удължители се извършва  от сътрудници на EVN България.   

Дейността по монтиране на изолациите се извършва на 22 и 23 август, в разгара на есенната миграция на птиците, и обхваща потенциално опасните за водолюбивите и грабливи птици електрически стълбове в района на Атанасовско езеро. Седем от 20–те електрически стълба са разположени близо до село Рудник, Бургаско.

Другите 13 стълба се намират югозападно от Атанасовско езеро. Проучванията, извършени от БДЗП в района на Бургаските езера и други места в страната, показват, че загиването на птиците от токов удар е една от сериозните заплахи за тях в България, както и в други Европейски страни. Жертви на мрежата, пренасяща ток са видове,  като розовия и къдроглав пеликани, царския орел и други едри грабливи птици. Често жертвите са видове, застрашени от изчезване в световен мащаб.

Мониторингът на смъртността при птиците от електропреносната мрежа проведен от БДЗП, показва че сред най-честите жертви са белите щъркели. Анализът на резултатите сочи, че тя е най-висока в открити затревени площи и пасища, каквито са основно земите около Атанасовското езеро и Вая.

Изолациите и техните удължители представляват специални предпазни покрития, които се монтират върху изолаторите и проводниците на стълбовете. В случаите, когато липсват, при кацането на птица върху стълба често се получава волтова дъга, която обикновено причинява загиването на птицата от токов удар. Това е общ проблем, както за природозащитниците, така и за електроразпределителните дружества. Сблъсъците на птиците със жиците при полет и/или токовите удари при кацане на необезопасени електрически стълбове причиняват смъртта на пернатите, но и водят до прекъсвания на преноса на електричество.

Чрез монтирането на изолациите и удълженията им се гарантира безпроблемно кацане на пернатите върху тях и нормално обслужване на клиентите, без прекъсвания на електричеството.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега