Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона! От 1 декември влизат в сила нови заповеди

Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона! От 1 декември влизат в сила нови заповеди

Забраната за планови операции все още остава. Очаква се натискът да намалее и в следващите седмици да бъде отменена тази забрана.

Утре най-вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е добра новина за всички нас. Това заяви на извънреден брифинг служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му от 1 декември влизат в сила две нови заповеди, които са свързани с удължаването на извънредната епидемична обстановка. С едната ще бъдат разрешени извънкласните занимания. С другата се налагат 3 дни задължителна карантина за всички пристигащи у нас без зелен сертификат. Едва след тези 3 дни, хората ще могат да се освобождават с PCR тест.

"В момента епидемиологичната крива достигна ниво, практически равно на 500, нещо, което чакахме от няколко седмици. Тази вълна достигна върха си на 4 ноември тази година с регистрирана заболеваемост 728,3 на 100 хил. души население. В момента можем да говорим за плато - кривата много рязко спада, което е най-добрата новина в случая", обясни проф. Мира Кожухарова. 

"Намалява броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада", обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. 

"Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират", смята тя. Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл. От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди, допълни министър Кацаров.Ситуацията с епидемичната обстановка допуска и позволява да вкараме в нашата заповед точки за един по-пълноценен учебен процес сред учениците, обясни заместник-здравният министър д-р Александър Златанов.

Променят се възможностите за извънкласно, дуално обучение, допълни Кацаров. Според заповедта досега то е било възможно само в училищна среда, сега това е коригирано - могат да се извършват извънкласни занимания, индивидуално обучение, изпити, консултации с преподаватели, обясни той.

"Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година", каза още министър Кацаров.По отношение на граничния здравен контрол - хората със зелен сертификат ще могат да влизат в страната. Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни той.

От 1 декември се удължава срокът, в който човек може да се освободи от карантина човек, влязъл на територията на страната без зелен сертификат. От 24 часа, той става 72 часа, обясни Стойчо Кацаров.Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса, подчерта той.

На въпрос за ваксините за деца, Кацаров отговори, че след като ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират. Решаващо е мнението на ЕК, ние сме администрация – от там решението е на медиците и на родителите, каза още Кацаров. Забраната за планови операции все още остава. Очакваме натискът да намалее и в следващите седмици да я отменим, добави Кацаров.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега