Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво представлява и как работи електронната идентификация

Какво представлява и как работи електронната идентификация

До няколко години се очаква нашенци да се сдобият с персонален код за електронна идентификация. За момента се очаква той да стане част от личните документи през 2018-а година, но дори да остане извън пластината на личната карта, системата ще стане факт.

До няколко години се очаква нашенци да се сдобият с персонален код за електронна идентификация. За момента се очаква той да стане част от личните документи през 2018-а година, но дори да остане извън пластината на личната карта, системата ще стане факт, вероятно в края на следващата година.

В-к "Капитал" представя отговорите на по-важните въпроси около дигиталната идентификация, или електронното ЕГН:

Какво е електронната идентификация?

Електронният идентификатор е поредица от числа и букви, чиято функция е подобна на електронно ЕГН. Той дава възможност гражданинът да удостовери самоличността си пред институциите в онлайн среда.

Как ще работи електронната идентификация?

Най-общо казано, електронното ЕГН ще бъде записано в удостоверение за електронна идентичност, което всеки ще може да получи на стандартна пластмасова карта (подобна на банковите карти), на USB, а вероятно и като част от личната си карта. Въпросното удостоверение на практика е компютърна папка, която съдържа електронното ЕГН и срок на валидност. Съществува вариант тя да бъде качена на мобилен телефон с NFC система (от англ. - near field communication).

Предлагащите електронни услуги институции или организации ще разполагат със специален софтуер, който ще прочита тази информация и ще проверява автентичността на кода и данните на потребителя в системата на МВР.

За какво може да се използва?

За удостоверяване на самоличността на гражданина при изискване на електронна услуга, предлагана от държавна/общинска структура или организация. По този начин ще могат да се използват "справочни електронни услуги – проверка на здравно досие, здравноосигурителен статус, задължения към държавата, връчени от държавни органи електронни документи и др.

През 2017 г. трябва да започне изграждането и на "регистър на овластяванията", който ще замени нуждата от нотариално заверени пълномощни. Така през 2019 г. трябва всеки с електронно ЕГН и електронен подпис да създава и прекратява пълномощни изцяло онлайн.

Системата за електронна идентификация ще бъде с отворен код, така че всеки интернет бизнес - например банки или електронни магазини, ще може да интегрира такъв вид "акаунти" в услугите си. Въпросните външни доставчици обаче няма да боравят с истинския електронен идентификатор на гражданина, а със "секторен идентификатор", който ще се генерира за всеки отделен търговец и от който няма да може да се достигне до оригиналния идентификатор.

Електронната идентификация, която ще може да се използва и от българските граждани в чужбина, ще е и сигурен начин за електронно гласуване.

Има ли риск за личните ни данни?

Дигиталната идентичност ще бъде защитена с ПИН код. Единственият начин някой да открадне чужда електронна идентичност е да притежава и картата и пин кода на нейния собственик, който от своя страна да не е уведомил, че е жертва на посегателство.

Каква е разликата между електронната идентичност и електронния подпис?

Електронната идентичност е като документ за самоличност - удостоверява кой е даден човек в интернет. Електронният подпис се използва за "волеизявление" или потвърждение на факти, записани в някой документ.

Кога ще заработи тази система?

Системата за електронна идентификация все още не е изградена, но до дни в МВР трябва да започне обществено обсъждане на техническите й спецификации. Целият проект ще струва 19 млн. лв., които ще дойдат от Оперативна програма "Добро управление" и фонд "Вътрешна сигурност" на МВР. С тях ще бъдат закупени хардуерът и софтуерът за издаване и поддържане на е-идентификацията, както и първоначално количество карти.

Ще бъде създадена и системата за "държавен имейл", чрез която всеки гражданин с електронно ЕГН ще може да използва "електронно връчване" на документи, както и основния портал за управление на електронните ЕГН-та. Ако всичко върви по план и няма забавяния и обжалвания на процедурите (което рядко се случва при такива проекти), първите чипове може да бъдат издадени в края на следващата година.

Първоначално те ще покриват най-вече хората, които вече използват електронен подпис. Колко бързо ще се разпространят и колко масово ще се използват зависи от това дали ще станат част от личните карти.

Откъде се получава електронното ЕГН?

Удостоверенията за електронна идентичност ще се издават се от МВР, но могат да се поръчват както в паспортните служби, така и в консулствата в чужбина, а най-вероятно и чрез доставчиците на електронни подписи и други частни фирми, които проявят интерес. Предоставянето на електронна идентификация ще става на практика веднага, когато гражданинът го заяви.

Други държави използват ли електронни ЕГН-та и как българската система се различава?

Системи за електронна идентификация има в държави като Естония, Австрия, Испания, Словакия и Германия. Според европейското законодателство всяка от тези национални системи ще трябва да се интегрира и към "трансгранична идентификация". Така, на теория, български гражданин ще може да използва държавни или общински електронни услуги например в Австрия, като се идентифицира с българското си електронно ЕГН.

Според кабинета на зам. министър председателя по електронното управление Румяна Бъчварова бъдещата българска система ще бъде съвместима с европейските регламенти и готова за интеграция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега