Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЕВР обяви цената на природния газ за февруари

КЕВР обяви цената на природния газ за февруари

Очакваното намаление на цената на природния газ за м. февруари с повече от 25% е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад във връзка с внесеното на 11.01.2023 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец февруари 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите, докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.  В откритото заседание участваха изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева и представители на дружеството.

След анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2023 г. да бъде в размер на 135,38 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

Предложената цена включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“. Предвид виртуалното нагнетяване, което „Булгаргаз“ ЕАД извършва през м. януари 2023 г., цената на добивания газ предстои да бъде коригирана в актуализираното заявление на дружеството на 01.02.2023 г., като се отчетат нагнетените количества природен газ със съответната им цена за нагнетяване.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

„Очакваното намаление на цената на природния газ за м. февруари с повече от 25% е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво. С оглед на очертаващата се цена под 130 лв./MWh за м. февруари Комисията няма да предприеме никакви действия за повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон и те се запазват на сегашните си нива“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред представителите на медиите. Той коментира също, че благодарение на по-малките ползвани  количества от Чирен България е сред шестте страни в Европа с най-висок процент на запълняемост на газовите хранилища, което дава допълнителна сигурност за   потреблението през зимния период.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.02.2023 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. февруари. Данните ще отчетат котировките на международните газови пазари, актуалният валутен курс, както и условията по сключените договори за доставка. Същия ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената за месец февруари, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега