Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възможен ли е проблем с цената на тока през лятото заради либерализацията на пазара

Възможен ли е проблем с цената на тока през лятото заради либерализацията на пазара

Общественото обсъждане на наредбата на КЕВР ще продължи до 5 март.

Възможен е проблем с цената на тока. Заради пълната либерализация първо на пазара на електричество за бизнеса, а след това и предстоящата за битовите потребители, се налагат редица административни промени.

За да изпълни законовите промени, свързани с либерализацията на пазара на електроенергия, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да промени и наредбата за ценообразуването. Така нова цена ще има както и досега – от 1 юли. Разликата е, че базовата цена за битовите потребители вече няма да се определя от КЕВР, а от Министерския съвет. Детайлите са в процес на изчистване, но отсега експертите са на различно мнение колко ще плащаме.

„Оскъпяване минимум два пъти на цените. Говорят, че киловатът от 19 стотинки ще стане 20. В крайна сметка ще видите, че цените ще се увеличат доста повече. При този срив на цените на енергоносителите ние да плащаме по-скъп ток!? Това е престъпление срещу народа. Цените трябва да падат в момента”, категоричен е енергийният експерт Красимир Манов. 

От Асоциацията „Свободен енергиен пазар” гледат по-оптимистично на бъдещата цена. Но предупреждават, че след либерализацията и за битовите потребители от 1 януари 2026 година, във Фонда за сигурност на електроенергийната система трябва да има достатъчно средства, за да се изплащат компенсации. В противен случай, цените ще се увеличат значително за всички ни.

„Цената отново ще бъде по-ниска от пазарната и ще бъде социално поносима. Поне такива са заявките на изпълнителната власт”, посочва Мария Кръстева от Асоциация „Свободен енергиен пазар”.

Друг призив е внимателно да се следи ситуацията със свободния пазар за бизнеса, за да не рефлектира възможно повишение на цените върху всички.

„Не е направена оценка на въздействието как повишеното търсене на борсата - това, което е необходимо за осигуряване на енергия на домакинствата, ще рефлектира върху цените. Възможно е да има повишаване на цените на енергийната борса, което също да се заплаща от целия бизнес”, подчертава Кръстева.

Общественото обсъждане на наредбата на КЕВР ще продължи до 5 март. Вариант е да се отмени и тарифата за нощно електричество, но все още това е само на етап обсъждане. 

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега