Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Созопол се обявява против избирателно прилагане на Законите за културно наследство

Кметът на Созопол се обявява против избирателно прилагане на Законите за културно наследство

Янакиев постави остро въпроса защо процедурите се бавят толкова много, след като Община Созопол входира в Министерство на културата инвестиционен проект-част Архитектура и 2 години по-късно все още няма категорично становище от НИНКН и съответно не може да се пристъпи към активни дейности по нейното изграждане

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев проведе среща с министъра на културата проф. Велислав Минеков като тема на разговор бе проекта за автогара в града. На срещата присъстваха също директорът на НИНКН (Национален институт за недвижимо културно изкуство) арх. Петър Петров и служители на Института.

Янакиев постави остро въпроса защо процедурите се бавят толкова много, след като Община Созопол входира в Министерство на културата инвестиционен проект-част Архитектура и 2 години по-късно все още няма категорично становище от НИНКН и съответно не може да се пристъпи към активни дейности по нейното изграждане.Янакиев изказа силно неодобрение от начина на работа на Института, който според него се състои в избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. 

Това съмнение бе породено, след като в Общината постъпи съгласуван с МК и НИНКН проект на частен инвеститор за изграждане на „Търговски комплекс с магазин за хранителни стоки, магазин за промишлени стоки, игрална зала, нощен клуб, ателие за услуги, кафене и аптека“ в съседен до отредения на автогара имот и съответно двата имота попадат под закрилата на едни и същи нормативни уредби, но се третират по различен начин. Представени от Янакиев бяха и различията, които се наблюдават при съгласуването на двата проекта в съседни имоти: 

1.Одобрението на проекта на частен инвеститор за търговски комплекс се случва само за 40 дни, а този на Община Созопол за автогара две години все още чака съгласуване.
2.Проектът за търговски комплекс е одобрен с извършване на археологическо проучване по време на строителството, а от Община Созопол се изисква извършване на предварително спасително-археологическо проучване на терена и представяне на протокол за извършени археологически разкопки, на чиято база да се определят последващите проектни разработки. Важен е и въпросът за финансовото и времевото измерение на това начинание, което още повече би затруднило и забавило този проект с обществено значение. Във връзка с тези изисквания на НИНКН, Община Созопол възложи инженерно-геоложко проучване на горния пласт на терена с дълбочина от 2,40 до 4,00 м, което доказа, че е насип от пясък и строителни отпадъци, както сочат и исторически данни и научни доклади.
3.Вече изграденият търговски център е с огледална фасада, което е в противоречие със специфичните правила за проектиране в местност „Провлака“, одобрени от НИНКН с цел съхраняване на културното наследство на града. Проектът за автогарата е в класически стил сграда на един етаж със скатен покрив с керемиди, но според директора на НИНКН не се вписва в градоустройствената среда и  предлага в имота да се построи модерна сграда. МК свиква разширен експертен съвет към МК – СЕСОНКЦ, който се проведе на 02.09.22 г. с участието на различни архитекти от цялата страна. На него беше одобрено Обемно-устройствено проучване на сграда т.е колегията одобри височината и обема на постройката, като имаше отправена конструктивна критика към подобряването на архитектурата в сградните детайли. След него проектът бе редактиран според съветите на присъстващите на заседанието архитекти и внесен отново в МК  на 12.10.22 г. До днес отговор няма. 

Тихомир Янакиев изрази пред проф. Минеков и арх. Петров исканията на Община Созопол да се ускори времето, необходимо за съгласувателната процедурата, както и проектът да бъде одобрен с археологическо проучване. Кметът бе категоричен, че няма да разкопае входа на града за проучвания, които могат да продължат години.На срещата МК и НИНКН са поели ангажимент в най-кратък срок да изпратят писмо до Община, с което да внесат яснота с бъдещото развитието на проекта. Устните заявки от ръководството на НИНКН за т.нар. „зелен коридор“ за общините, който трябваше да гарантира ускорена административна услуга между институциите остана в сферата на добрите намерения. 2 години се възпрепятства една съгласувателна процедура за изграждане на сграда от огромно социално и икономическо значение.

Община Созопол се обявява против избирателно прилагане на Законите за културно наследство при съгласуване на различни инвестиционни проекти на територията на града. Подобен подход е недопустим от ранга на институциите НИНКН и МК и Община Созопол не толерира подобни действия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега