Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът Николов: С Бюджет 2016 благоустрояваме жилищните комплекси

Кметът Николов: С Бюджет 2016 благоустрояваме жилищните комплекси

„Бюджет 2016 e справедлив, защото осигурява грижа и инвестиции във всички сфери, които обуславят успешното развитие на един град - образование, здравеопазване, транспорт, култура, социални дейности, околна среда, спорт, модерни технологии, инфраструктура“. Това заяви днес при представянето на Бюджет 2016 кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че рамката от 164 млн. лв. и предвидените пера са динамични, тъй като тепърва предстоят обществените обсъждания по кварталите и съставните селища.

„Бюджет 2016e справедлив, защотоосигурява грижа и инвестиции във всички сфери, които обуславят успешноторазвитие на един град - образование,здравеопазване, транспорт, култура, социални дейности,околна среда,спорт, модерни технологии, инфраструктура“. Това заяви днес припредставянето на Бюджет 2016 кметът на община БургасДимитър Николов. Той уточни, че рамката от 164 млн. лв. и предвидените пераса  динамични, тъй като тепърва предстоятобществените обсъждания по кварталите и съставните селища.

„Бюджет 2016 есъставен така, че да осигури баланс между центъра на града и комплексите. Тойстъпва върху предложенията и исканията на гражданите както по време напредизборната кампания, така и на постъпилите по-ранов Община Бургас. Зада се осъществят всички предвидени инвестиции през 2016- та, отново впрягамеогромни усилия за разработването и печеленето на европейски проекти, с които даосигурим финансиране, което няма как да дойде от бургаскияданъкоплатец“, допълни кметът Николов. 

По думите му,основен акцент в Бюджет 2016 г. е подобряването на средата заживот в жилищните комплекси. Бюджетът залага на интегриран финансов ресурс отсобствени средства на Община Бургас, външно финансиране от Оперативна програма„Региони в растеж” и Националната програма за енергийна ефективност намногофамилни жилищни сгради.

Приоритети са облагородяването на междублоковитепространства и прилежащите улици, както и санирането настарите блокове. Капиталовата програма на Община Бургас предвиждапоетапното изпълнение на благоустройства във всички комплекси, но внай-напреднал стадий са проектите за “Меден рудник” и “Възраждане”.Там предстои изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки, тротоарии пешеходни зони, паркови пространства с нова паркова мебел. Предвидени са исъвременни  решения за напояване, за събиране и оползотворяване на отпадъците. След „Меден рудник“и „Възраждане“, поетапно ще се работи в „Изгрев“,„Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Дейностите поблагоустройството в тях ще продължат и през 2017 г.Само в „Меденрудник“ реализацията на предвидените за благоустройство зони ще подобрижизнената среда на над 18 000 бургазлии, които живеят там. Ще бъдатблагоустроени пространствата между блоковете: 40,41, 42, 43, 44,46,47, 48, 51, 52,92, 93, 94, 95, 96.  В моментасе изпълнява благоустрояване на пространството между блокове 53, 55, 56, 57, 59.

В най-големиябургаски комплекс цялостна реконструкция ще претърпи пешеходниятподлез на бул. „Захари Стоянов“. В междублоковите пространства сапредвидени както места за паркиране, така подновяване на настилки на тротоари иприлежащи улици, спортни игрища, детски площадки, кътове за отдих и зелениплощи. Въвеждат се иновативни системи за оползотворяване на дъждовната вода иплощадки за компостиране на растителни отпадъци, енергийноефективно уличноосветление.За Централнаградска част и кв. „Възраждане“ през2016г. стартиратинвестиции, също свързани с обновяване на улици имеждублокови пространства. Във „Възраждане“проектите включват изграждане на паркоместа, детски площадки, кътове за отдих испорт.

Ще бъдат ремонтирани участъците между улиците „Дебелт“ и „Гладстон“,улиците „Христо Фотев“, „Цар Самуил“, „Македония“, „Пробуда“, „Любен Каравелов“и „Левски“, заедно с междублоковите пространства между тях.Община Бургасзапочва ускорена подготовка на проекти за селата, с които ще кандидатства по Програмата за развитие населските райони.Едновременнос подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства, през 2016-а щетръгне с по-бързи темпове санирането на старите жилищни блокове.Догодина пълнапромяна ще претърпят 180 блока във всички комплекси.Продължава иблагоустрояването на обществено значими пространства.

В началото на годинатазапочва реконструкцията на  площад „Жени Патева“, пред Стария съд. Проектътпредвижда обновяване наплощадното пространство с възможност за масови прояви и временни изложби наоткрито, разполагане на детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г., изграждане на местаза отдих на открито, възстановяване на тротоарни и алейни настилки, елементи наградско обзавеждане, енергоспестяващо улично и алейно осветление, обновяване назелените площи, видеонаблюдение.Съвместнос държавата щезапочне изграждането на Морски експозиционен  център, който ще бъдеразположен между старата Магазия и Морска гара. Предстои пълно обновяване наисторическото ядро на Морската градина, както и реализирането на втория етап отреконструкцията на ул. „Батенберг“.

През новата годинаще приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в храм „Св.св. Кирил иМетодий“.Започвастроителството на новия учебен корпус „Ал. Г. Коджакафалията“ и на нова детскаградина към ЦДГ „Чайка“ в “Меден рудник”. Новатадетска градина в село Маринка ще отвори врати през 2016-а, както и новатадетска ясла в квартал Сарафово. Ще се проектира и нова детска градина в квартал“Горно Езерово”. Община Бургас щеинвестира средства за възраждане на професионалните гимназии. Предвидени еобновяване на сградите и съвременно оборудване на специализираните кабинетив шестте големи професионални училища на Бургас – Механотехникум,Електротехникум, Гимназия по туризъм, Строителен техникум, Търговска гимназия, Професионалнагимназия по транспорт.

Стартира превръщанетона ученическите дворове в модерни зони за спорт и отдихсъс съвременни настилки и уреди. Ще се стартира сучилищата „ЕлинПелин“ и„Кирил и Методий“, „впоследствие с Братя Миладинови“, „Васил Априлов“. Тоталенремонт на кухни и ново кухненско оборудване ще има въввсички детски градини в Община Бургас. Започва поетапното въвежданена системата за здравословно хранене не само в детските градини, но и вучилищата. Превръщането на училищните столове в модерни, красиви и удобни местаза разнообразно хранене, ще е тенденцията през следващите години.През 2016-а пълнапромяна пилотно ще претърпят столовите помещения в училищата „Кирил и Методий“и „Петко Росен“.

Кметът ДимитърНиколов обяви, че е в напреднала комуникация с ръководството на Националнатахудожествена академия за откриването на клон в Бургас. 500 000 лева ще инвестира ОбщинаБургас през 2016-а г. за изграждането на сградата за Медицинския факултеткъм Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Пак през следващата година ще заработи иновиятздравен пункт в Крайморие. Строителството на ново отделение за химиотерапия и закупуването насъвременна медицинска техника ще е основна задача през новата година. Предстоии откриването на ново дерматологично отделение в МБАЛ и закриването на старото„кожно“.

Дългоочакванатасграда за нова градска библиотека с музей на съвременното изкуство на мястотона бившето немско училище започва да се строи през 2016- та. Предстои изпълнението  на втория и третия етапна проекта за благоустрояване на археологически комплекс  “АквеКалиде”. Продължава модернизациятана обществения транспорт и изграждане на обходни маршрути с цел облекчаване натрафика в градската среда. Предстои въвеждането на интегрираните системи зауправление на транспорта – информационни табла в автобусите и по спирките,видеонаблюдение в автобуси, спирки и кръстовища, електронна билетна система ивъвеждането на бързата автобусна линия.През 2016-аг.  ще бъдат завършени велоалеите доСарафово, местността „Пода“, Минерални бани.През първите месецина 2016 г. предстои да приключи проектът за кръговокръстовище на Трапезица.

Стартираизграждането на няколко социални центъра: Център за рехабилитация и психологическа подкрепаза деца с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания впарка на вилна зона „Минерални бани”,  Дневенцентър за хора с ментални проблеми /ще бъде изграден на мястото на бившияОтрезвител/,Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства,Дневен център за деца в увреждания в Приморски парк, Център за жертви насексуално насилие.Започва изгражданена спортен комплекс в “Славейков” с покрит олимпийски басейни футболно игрище. Продължава строителствотона многофункционална зала Арена Бургас, като ще се разчита на помощта на държавата.

През 2016-агодина започва проектирането на мултифункционален спортен комплекс в „Меденрудник“ с две футболни игрища, едно за баскетбол, едно за волейбол, скейт,фитнес, детски открит басейн.  Предстоиизграждането на нови зони за спорт в комплексите и училищата. Продължават строителнитедейности на ВиК мрежите в Черно море и Рудник, с изграждане нанапорен тръбопровод за отвеждане на отпадни води до ПСОВ Ветрен. Стартиратстроително – монтажните дейности по II– ри етап наканализация в гр. Българово. Ще бъде изградена мрежа с общадължина 12 981 м. Нафинален етап са  воднитецикли във Ветрен – Минерални бани – Банево, ще се финализира и канализацията в Маринка.Община Бургаспродължава с работата по проекти, свързани с опазване на околната среда иводните пространства.

След първите три мобилни станции за безвъзмезднопредаване на разделно събрани отпадъци, които функционират в кв. Възраждане,ж.к. Лазур и ЦГЧ, в инвестиционната програма на Общината епредвидено изграждане още 6 такива, които да обслужват и останалите жилищниквартали.Ще продължиизграждането на подземни контейнери за отпадъци.Продължаватдейностите по корекцията на река Отманлийска сизграждане на нов оточен канал и укрепванетона крайбрежието Бургас – Сарафово, заради свлачищните процеси. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега