Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Код "Книга": Красивата Йоана Вълчева и нейните романтични трилъри

Код "Книга": Красивата Йоана Вълчева и нейните романтични трилъри

Представяме Ви поредното любопитно интервю в рубриката Код “Книга”.

Тяе на 24 години, но вече има две издадени книги зад гърба си. Завършила е Бизнесикономика, занимава се с маркетинг и реклама, но смята думичките за своя мисия.Мечтае българската съвременна литература да се превърне в модерна,развлекателна и предпочитана от читателите. И се старае да допринася за това,като поднася на почитателите си комбинация от вълнуващи криминални сюжети,подправени с доза романтика и страст.

Иметой е Йоана Вълчева и Ви срещаме с нея в навечерието на премиерата на втория йроман – „Пегол“ в Бургас*, за да я разпитаме за вълнуващото приключение дабъдеш писател, за науката и емиграцията, за четенето и младостта. ПредставямеВи поредното любопитно интервю в рубриката Код “Книга”.

„Пегол“е вдъхновен от действителни събития, но е изцяло плод на авторовотовъображение. Шеметното действие се развива на три континента и проследяваопасната история на Кристиян – гениален изобретател, който ще трябва да платитвърде висока цена за своето творение. Но преди да Ви оставим да се впуснете вприключението „Пегол“, ето какво ни разказа неговата авторка:

PoligrafF: Какъв тип хора идват на твоите премиери? И въобще,ходят ли българите по книжни представяния?
Йоана Вълчева: На премиерите идват хора от най-различни възрасти иобщото помежду им е, че обичат да четат. Дали българите ходят на подобнисъбития – да и подобен тип читателски срещи стават все по-популярни. В Софиядори има заведения, създадени специално за провеждането на книжни представяния.

Р: Във втория ти роман основната сюжетна линия есвързана с химическо изобретение. Като дете вървяха ли ти науките и интереснили са ти те днес?
Й.В.: Откритието, около което изградих сюжета, ме привлече с потенциаласи да промени изцяло света, в който живеем и ежедневието на всеки един от нас.Не бих казала, че интересът ми към науката, независимо преди или сега, ме епривлякло към тази тема. Разбира се, по време на проучванията се наложи дапрочета повече по темата, но не това бе движещата ме сила. В романа сепроследява по-скоро как едно такова изобретение влияе на различни събития посвета и засяга определени интереси. Действието в „Пегол“ наподобява нареденодомино и верижната реакция, която причинява бутането на първата плочка.

Р: Каква е разликата между това да пишеш по реалниистории и да описваш измислени сюжети?
Й.В.: И в двата ми романа сюжетите са напълно измислени и плодединствено на моето въображение. Разликата е, че „Пегол“ бе вдъхновен от реалнисъбития. Разликата е, че в този случай чувстваш по-голяма отговорност: дапредадеш правилното послание и то да достигне до повече хора. Освен това еважно да изградиш сюжета по реалистичен начин.

Р: Описваш жанрът на „Пегол“ като „романтичен трилър“ –какво всъщност означава този термин за теб?
Й.В.: За мен това е преплитане на напрежение, неочаквани обрати,забързано действие и любовна история. В романтичния трилър винаги пламва любов,има страст, изкушение. Но основното, водещо действие се гради върху ситуация,наситена с несигурност и заплахи – винаги има проблем, който трябва да бъдеразрешен.

Р: Доколко успехът на една книга зависи от жанра иактуалността му в момента?
Й.В.: С актуалните жанрове на пръв поглед изглежда, че по-лесно сепостига успех, но всъщност за да бъде продавана една книга, тя трябва да екачествена, да е написана на достъпен език и зад нея да стои много амбициозенавтор. Истината е, че писането, издаването и продаването на книги е като всекидруг бизнес – трябва да си упорит, постоянен, да се справяш с трудностите,възникващи в процеса, да се развиваш. Не е лесно – ако беше, всички щяха да саписатели. Но вярвам, че си заслужава.

Р: Като маркетинг специалист можеш ли да посочиш триковеза успеха на една книга?
Й.В.: Триковете са стотици, но ще спомена най-важните:
- присъствие на автора в социалните мрежи (фейсбук, инстаграм, пинтерест, ютуби не на последно място гудрийдс) – това е най-лесният и евтин начин даизграждаш общност от читатели;
- провеждане на представяния и срещи в страната – за читателите е важно да тевидят на живо. Така за тях ставаш реален човек, а не просото анонимно лице,което от време на време виждат във фейсбук, и име, отпечатано върху корица.
- да имаш сайт или блог, през който читателите да научат повече за теб, къдетода намерят интересни статии и разбира се, откъдето да се запознаят с книгите тии да си ги поръчат.
- книгата да е налична по книжарниците – все още четящите хора имат навика датърсят романите там.
- бюджет за реклама – дори да е минимален, важно е да има такъв и да сеизползва. Опитвайте различни видове реклами, и онлайн ( в социални мрежи,сайтове), и офлайн (вестници, радиа и т.н.)

Р: Напоследък ни се струва, че доста от актуалните младибългарски автори се издържат в сферата на комуникациите, рекламата имаркетинга. Забелязала ли си подобна тенденция и ако да как си я обясняваш?
Й.В.: В момента това са модерни професии, свързани с новите технологии исъответно заемани от млади хора. Това е моето обяснение. Освен това авторитесме творци, затова и ни е по-лесно да се насочим към професии, които също сасвързани с креативност.

Р: В „Пегол“ засягаш и темата за емиграцията, ти саматамислела ли си да се развиваш зад граница?
Й.В.: Винаги съм вярвала, че ако човек поиска, може да успее и вБългария. Разбира се, убедила съм се, че тук е доста по-трудно и крие многоповече предизвикателства. До момента никога не съм разглеждала въпроса да живеяи работя в чужбина сериозно – надявам се, че няма да ми се наложи.

Р: Като писател, била ли си обект на предразсъдъци поотношение на възрастта/пола/националността си?
Й.В.: Когато срещу теб стои току-що завършило университета момиче, беззначение с какво се занимава, ще е трудно да го приемеш на сериозно. Признавамси, че аз самата бих имала предразсъдъци и съмнения. Нормално е, но това никогане ме е спирало. Най-хубавото е, че когато все пак се пребориш с тезипредразсъдъци и спечелиш доверието на другия човек, той те уважава два пътиповече, защото си постигнал толкова много, а си толкова млад.


* Премиерата на „Пегол“ в Бургас ще се състои на 18-и август (петък), от 19:30часа в КЦ „Морско казино“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега