Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Консултантска къща отваря вратите за европейско финансиране на компании от Бургаско

Консултантска къща отваря вратите за европейско финансиране на компании от Бургаско

Анелия Иванова е дългогодишен консултант по бизнес развитие, управление на програми и обществени поръчки. Днес с нея говорим за еврофинансиране - до каква степен се усвояват европари в Бургаско, какви са спънките, които най-често среща бизнесът при подготовката на проекти и кои са активните програми и процедури към този момент.

Анелия Иванова е дългогодишен консултант по бизнес развитие, управление на програми и обществени поръчки. През 2008 година завършва бакалавър по „Публична администрация” със специализация „Морска администрация и Европейско сътрудничество”, след което и магистър по „Право” с квалификация „Юрист”. Семейна, с две деца.

Работила е в международна компания в областта на миграционните и визови режими. Сертифициран експерт по защита на личните данни и член на Експертната общност на АЗЛД.През годините участва активно в кампании за борба срещу мръсния въздух и замърсителите в околната среда. Взима активно участие в социални проекти, целящи развиване на активното гражданско общество, като съдейства и в няколко Обществени съвета към училища и детски градини.

Специалист е в оценката, анализа и изготвянето на проектни предложения за финансиране чрез централизираните европейски фондове и програми в „Експерт консулт“. Консултантската къща предоставя пълен комплекс от услуги за успешно реализиране на публични и частни проекти с привлечено външно финансиране. 

Днес с нея говорим за еврофинансиране - до каква степен се усвояват европари в Бургаско, какви са спънките, които най-често среща бизнесът при подготовката на проекти и кои са активните програми и процедури към този момент.

Г-жо Иванова, нека започнем от там до каква степен се усвояват европейски средства на местно ниво? 

В Бургас се наблюдава от години изключителен интерес към кандидатстването и изпълнението на европейски програми и проекти. Видимо нашият град се развива динамично - подобрена инфраструктура, обновени детски заведения и училища, строеж на нови такива, нови детски и спортни площадки, паркове и междублокови пространства и т.н.Една от причините, това да става реалност, е точно големият мащаб от евроепйски средства, които се усвоиха по оперативни програми. Което е чудесно! Тези средства са пряко насочени към постигането на устойчиво развитие на регионите и стабилна бизнес среда и те трябва да се усвояват.

Европейските проекти и в частност безвъзмездните средствата отпуснати по тях, са средство за подобряване на средата във всякакви аспекти, както за подобряване на конкурентноспособността на предприятията, за облагородяване на инфраструктурата и подпомагане на много социални дейнсоти, финансиране за разработване и внедряване на иновативни продукти, подпомагане на земеделието, на малкия и среден бизнес, на работодатели, на служители, младежи, културни инициативи и много други.

Коя е основната пречка за нормалното усвояване на средствата от европейските фондове?

Както в предходния програмен период, така и сега най-голяма трудност в процесите на кандидатстване и последващо управление на проектите е тяхната административна тежест. Огромният обем от докумнетация при подготовката на проектносто предложение и на отчитането на проектите е голяма пречка за кандидатите да предприемат стъпки за участие в отворена процедура. Стриктните срокове, тромавата комуникация между бенефициентите и управляващите органи по програмите, забавените процедури и дългите процедури  за одобрение на проекти и отчетите, също са фактор, който води до отлив от страна на кандидатите. 

Какво решение предлагате от позицията на Вашия опит? Какви съвети и насоки ще дадете на малкия и средния бизнес? 

Първо, ако са решили да кандидатсват по  проект, трябва да се запознаят подробно с указанията за кандидатстване, условията за допустимост на кандидатите, допустимите дейности, допустимите разходи, сроковете за кандидатстване, сроковете за отчитане, необходимите документи за отчет, публичност и визуализация на проекта, мониторингов период. След като вече знаят с какво и как съответната програма може да ги финансира за реализиране на тяхната идея, трябва да имплементират идеята си спрямо допустимите дейности на програмата. Препоръката ми е винаги да се консултират или да възложат на изпълнител с опит, който да им дава насоки и разяснения за какво могат или не могат да кандидатстват, за да не се получи разминаваме между идеята и реализацията по проекта. 

Има ли активни към момента програми, от които може да се възползва бургаския бизнес? 

През новия програмен период програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ предвижда продължаване на подкрепата за микро, малките и средни предприятия в страната, с която в българската икономика ще бъдат инвестирани близо 3 млрд. лв, като работата по нея вече започна.

Друга програма, по която има голям интерес от предриятията, е процедурата „Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията“ . Тя е насочена само към дружества сектор „Преработваща промишленост“, които могат да кандидатстват, самостоятелно или в партньорство, за придобиване на нови технологии, осигуряващи въвеждането на кръгови модели в едно или повече от следните направления:

1) Намаляване образуването на отпадъци;
2) Ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба;
3) Използване на ресурси с биологичен произход;
4) Подобряване на стандартите за екологосъобразност на продуктите;
5) Подобряване на енергийната ефективност на продуктите.

По тази процедура предприята могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ от 70 000 лв., а максималният размер на помощта е диференциран спрямо големината на дружествата. Максималният размер на помощта за микро предприятията е 350 000 лв., за малките предприятия - максимум 550 000 лв., за средните – 750 000 лв. и за големите – до 1 млн. лв.Процедурата е с краен срок за подаване на предложенията е 16:30 часа на 03.10.2023 г.

Трета програма, която предстои да бъде отворена и представлява огромен инетерес от всички работодатели е процедурата „АДАПТИРАНА РАБОТНА СРЕДА“, по която бенефициентите могат да кандидатстват за безвъзмездни средства до 391 166 лева.Процедурата цели предоставяне на помощ на предприятията за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично неутрална икономика и променящите се модели на работа. Много е интересна, с много дейности по нея свързани с: 

  • Разработване и прилагане на „зелени“ модели на организация на труд:
  • Осигуряване на  превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място;
  • Закупуване на лични предпазни средства (ЛПС)  и специално работно облекло;
  • Модернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд;
  • Осигуряване на социални придобивки за работещите, вкл. ремонт и оборудване на места за отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.
Звучи много интересно, затова предлагам подробно да поговорим за тази процедура при другата ни среща. Читателите ни, които имат интерес към такъв тип финансиране, сигурно вече се питат колко ще им струват консултациите с експерт като Вас? Предлагате ли безплатни консултации?

Да! Oт създаването си до днес, целият екип в Консултантска компания „Експерт Консулт“, коята управлявам и представлявам, даваме консултации и съвети по Европейски програми и Обществени поръчки, като първоначалният анализ за допустимост на дружествата и насоки за това какво могат да кандидатстват и за какви средства е безплатен! 

Имаме гъвкави условия на работа, оптимизирани поради големия ни опит при подготовката и управлението на европейски проекти и обществени поръчки. 

Как да се свържат заинтересованите с консултант от Вашата компания? 

Главният ни офис се намира в Бургас на адрес ул. „Шейново“ № 8 ет.1. Освен на място в офиса, желаещите могат да ни намерят на следните телефони: 0885 537 336 или 0877 198 244, както и да ни пишат по е-мейл: office.expertconsultbg@gmail.com
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега