Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Земеделците могат да получат до 500 000 лв. безвъзмездно за иновации в селското стопанство

Земеделците могат да получат до 500 000 лв. безвъзмездно за иновации в селското стопанство

Бюджетът възлиза на 318 млн. лв., а максималният размер на разходите за един проект е в размер на 1 млн. лева без ДДС, като данъкът се поема от държавата. Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер до 50% от общите разходи.

Тази есен стартира процедура за безвъзмездна финансова помощ - „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ по плана за възстановяване. Това съобщиха от консултантска къща „Експерт Консулт“. 

Бюджетът възлиза на 318 млн. лв., а максималният размер на разходите за един проект е в размер на 1 млн. лева без ДДС, като данъкът се поема от държавата. Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер до 50% от общите разходи. 

„Няма изискване за минимален стандартен производствен обем, като приемите се очаква да бъдат при значително облекчени условия“, коментира Анелия Иванова - консултант по бизнес развитие, управление на програми и обществени поръчки. 


По думите ѝ фондът за насърчаване на технологичния и екологичен преход предвижда предоставяне на подкрепа на земеделските стопани за купуване на земеделска техника и оборудване, като например трактори,  комбайни за прибиране на реколтата, товарачи, култиватори и брани за частични обработки на почвата, сеялки за директна и прецизна сеитба, вкл. самоходни; торовнасящи машини за прецизно торене, вкл. самоходни; пръскачки за прецизно внасяне на препарати за растителна защита, вкл. самоходни; косачки, адаптери, приспособления и стрипер хедери, мулчираща техника (сечки, ножов валяк, шредери, мулчери и други), балопреси, дронове, GPS системи,  друга техника/машини/оборудване, спомагащи за технологична модернизация и опазващи компонентите на околната среда, и други.

Допустимите кандидати по процедурата са групи или организации на производители, признати от министъра на земеделието, в които членовете са само земеделски стопани. Всички кандидати трябва да са били регистрирани и през преходната стопанска година като земеделски стопани – 2021/2022. Допустими са само микро, малки и средни предприятия съгласно Закона за малките и средни предприятия (ЗМСП).

Земеделските стопани ще могат да кандидастват за финансиране чрез представянето на една оферта, която ще се използва за формиране на бюджета по проекта. Избора на изпълнител ще се извършва по познатия до момента начин, но след подаване на проекта. Проектите ще получат допълнителни точки, ако предвиждат минимум 50% от разходите да са за активи, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и смекчаване на последиците от климатичните промени, въвеждащи иновативни автоматизирани цифрови технологии за оптимизиране на почвените обработки, употребата на торове и препарати за растителна защита; производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление, включително такива, използващи биомаса; автоматизация и роботизация на отделните фази на производствените процеси в растениевъдството и животновъдството; превенция от градушки, измръзване, засушаване; мобилни кланични пунктове; софтуер и/или хардуер за събиране, обработка и анализ на данни и информация за процесите в стопанството и тяхното оптимизиране и др.

За въпроси и съдействие по процедурата „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“ може да се обърнете за безплатна консултация към специалистите от „Експерт Консулт“. 

Освен на място в офиса им в Бургас, на ул. „Шейново“ № 8 ет.1, желаещите могат да се свържат с тях и на следните телефони: 0885 537 336 или 0877 198 244, както и да им пишат на е-мейл: office.expertconsultbg@gmail.com
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега