Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Край на пластмасата за еднократна употреба

Край на пластмасата за еднократна употреба

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата

Днес в ЕС влиза в сила нов закон за опаковките, който прекратява пластмасовите продукти за еднократна употреба, съобщи БГНЕС. В Германия и други държави-членки на ЕС от днес (3 юли 2021 г.) трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови изделия. Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, предаде Дойче веле.

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Това, което търговците на дребно вече са закупили от пластмасови изделия за еднократна употреба и съхраняват в складовете си, може да се продава, докато се изконсумира. Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега