Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ще плащаме 25 стотинки за пластмасова кутия от 1 януари 2024 г.

Ще плащаме 25 стотинки за пластмасова кутия от 1 януари 2024 г.

Новите правила на ЕС предвиждат през 2027 година стойността на пластмасовите кутии да бъде минимум 45 стотинки.

През 2024 година влизат в сила нови правила за продажбата на пластмасови кутии, които потребителите закупуват от топлите витрини на големите супермаркети. От 1 януари те ще бъдат 25 ст. Всяка следваща година ще поскъпват с по още 5 стотинки, докато през 2027 г. потребителите ще трябва да заплащат минимум 45 стотинки.

"Основната причина за това е ограничението на някои вредни пластмаси. Когато поставяме цена на тези кутийки, а не даваме алтернатива на потребителите всъщност как изпълняваме целта на Директивата?, коментира Габриела Руменова от "Ние, потребителите" за БНТ.

Тя съобщи, че най-честите проблеми по време на коледните празници са свързани с ваучерите за продажба на хранителни стоки. Един от тях е, че клиентите на определена търговска верига са били лишени от възможността за определено време да ползват талоните за отстъпки, които имат в своите електронни карти.

"Когато поради технически или други причини потребителите не могат да ползват за определен период предоставените от веригите за хранителни стоки талони за отстъпки, валидността им трябва да бъде удължена за времето, в което те са били недостъпни", обясни Габриела Руменова.

"Талоните имат срок на валидност. Обикновено той е една седмица, някои са с по-дълъг. Но, ако потребителят е отишъл точно в този обект, защото може да ползва талоните, а една от уредбата в залата или на касата научи, че не може, това е нелоялна търговска практика. В случай че търговецът не може да осигури използването на тези талони, то тогава трябва да информира потребителите и да им даде възможност за удължаване на валидността им с времето, за което не е било възможно те да се ползват. Това би било разумно и би било справедливо", разясни още тя.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега