Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Край на удостоверенията за наследници и семейно положение

Край на удостоверенията за наследници и семейно положение

Е-услуги ще могат да се заявяват и без електронен подпис.

Държавната и общинската администрации не може да искат от гражданите удостоверения за семейно положение, за наследници, за настоящ и постоянен адрес и всички останали. Това ще стане факт след влизане в сила на Закона за електронното управление, който предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.Той беше окончателно одобрен от Народното събрание в петък, съобщи Божидар Божанов, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", който беше министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков и вносител на законопроекта, цитиран от mediapool.bg.

По думите му новият Закон за електронното управление е стъпка към повече удобство за гражданите и по-голяма ефективност на администрацията.

Край на удостоверения и бележки

С промените в закона се слага край на различните видове удостоверения, които изискват държавни и общински институции от гражданите по различни поводи. За целта администрацията е задължена да прави служебни справки в регистрите.

Административните органи ще могат да използват безплатно системата за създаване и водене на регистри в електронен вид, които да отговарят на изискванията на закона. Това ще става или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредена централизирана система, обясни Божанов.

По думите му във връзка с това се отменя и възможността с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър.

По този начин всички наредби, включително общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения и бележки стават незаконосъобразни.Такива например са исканите сега удостоверения за семейно положение, за наследници, за постоянен или настоящ адрес, както и за липса на задължения към Националната агенция по приходите, посочи Божидар Божанов.

Администрациите трябва да приведат регистрите в електронен вид не по-късно от 31 март 2024 г. Това ще става по график, който ще бъде приет с постановление на Министерския съвет до 31 октомври 2023 г.

До 31 март 2025 г., всички регистри трябва да отговарят изцяло на изискванията на закона.

Източник: mediapool.bg
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега