Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Делегация от област Бургас се завърна от Турция с конкретни предложения за сътрудничество

Делегация от област Бургас се завърна от Турция с конкретни предложения за сътрудничество

Българската делегация през двудневното си посещение проведе разговори с областните управители на Одрин и Къркларели, с кметовете на двата административни центъра, с ректорите на Тракийския университет в Одрин и на университета в Къркларели, както и с Търговско-промишлената палата и Търговско индустриалната камара.

Делегация, водена от областния управител проф. Мария Нейкова, се завърна от Турция с конкретни предложения за двустранно сътрудничество. Посещението беше по покана на областните управители на Одрин и Къркларели. В делегацията бяха включени кметовете на общини, които имат традиционно добри взаимоотношения със съседната ни държава и работят по редица проекти – Димитър Николов - кмет на Община Бургас, Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново, Марин Киров – кмет на Община Царево, Жельо Вардунски – кмет на Община Камено, Димитър Гавазов – кмет на Община Сунгурларе и Ахмед Мехмед – кмет на Община Руен. В делегацията бяха включени и представители на академичната общност в Бургас – представители на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Бургаски свободен университет. Целта на посещението беше разширяване и интензифициране на двустранните взаимоотношения.


Снимка: Областна администрация Бургас

Българската делегация през двудневното си посещение проведе разговори с областните управители на Одрин и Къркларели, с кметовете на двата административни центъра, с ректорите на Тракийския университет в Одрин и на университета в Къркларели, както и с Търговско-промишлената палата и Търговско индустриалната камара. Кметовете презентираха общините, които представляват и дадоха ясна заявка за сътрудничество с общини от турска страна. „Тази мисия е от изключително значение за област Бургас. И двете страни имат всички условия за и интензивно двустранно сътрудничество и предлагат отлични условия за неговото разширяване най-вече в посока сключване на договори по трансгранично партньорство, побратимяване на общини в областите на борба с бедствия и аварии, защита и превенция при горски пожари, залесяване, спорт, култура, образование“, отбеляза областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова и допълни, че приоритетно трябва да се работи сега по разширяването на ГКПП-Малко Търново и ГКПП-Дерекьой и съпътстващата инфраструктура. Всички кметове се обединиха, че разширяването на граничния пункт ще допринесе за развитието на всички общини и най-вече ще се редуцира до минимум изчакването с часове на границата и образуването на километрични опашки. Областният управител на Къркларели заяви готовност да предостави проекта от турска страна, за да се направи огледален такъв и от българска страна. От изявленията на двете страни става ясно, че трябва да се предприемат действия за бързото му разрешаване, защото с времето проблемът само се задълбочава. Според присъстващите  разширяването на граничните пунктове ще доведе до реализация на всички добри намерения между двете държави. 


Снимка: Областна администрация Бургас

Обмислят  се действия за съвместен проект по изграждане на индустриални зони в Бургас и Одрин с цел повишаване на инвестициите. Предстои сключване на споразумение между областите Одрин и Бургас за сътрудничество на база създадената от турска страна платформа за балканските градове. Така всяка община ще може да посочи приоритетните си дейности за развитие и ще може да сключи споразумение за партньорство със сходна на нея община в Турция. Предвижда се да се направи съвместен производствен център за добив и преработка на риба и рибни продукти. Ще се организира съвместен велотур с отправни точки турски и български градове. Реализацията на общи проекти  в гастрономията, здравния туризъм, еко туризма също бяха теми на обстойно обсъждане. Областният управител на Къркларели отправи покана към български фирми, които развиват дейност в хартиената индустрия да разширят производството си в пограничния град. Кметовете от двете страни се ангажираха да обменят спортните и културните календари, което допълнително ще разшири двустранното  сътрудничество.


Снимка: Областна администрация Бургас

Сътрудничеството между университетите също беше широко застъпена в темите на разговори. Ще се организира съвестен научен форум с домакин Бургас. Ще се сключи споразумение за активиране на платформата за мобилност на преподаватели и студенти, спогодба за извършване на научни дейности. Двустранно беше декларирано желание за организиране на съвместни научни конференции и обучение на магистри и докторанти, разработване на научни програми и организиране на семинари. 

Бургаската делегация отправи покана към валиите и кметовете от Одрин и Къркларели да посетят област Бургас, да се срещнат с общинските администрации и така да се интензифицира процесът по подписването на меморандуми за сътрудничество. Българската делегация беше придружавана от Генералния консул на България в Одрин и от Генералния консул на Турция в Бургас.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега