Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Внимавайте с обявите за кредити, разлепени из града

КЗП: Внимавайте с обявите за кредити, разлепени из града

Гражданите трябва да бъдат особено внимателни с подобни оферти за пари на заем, тъй като рискът да се обвържат с неизгодни и дори опасни условия е по-голям.

Все по-често в полезрението ни попадат разлепени обяви за бързи заеми и кредити, с посочен телефонен номер и никаква друга информация. Гражданите трябва да бъдат особено внимателни с подобни оферти за пари на заем, тъй като рискът да се обвържат с неизгодни и дори опасни условия е по-голям.

"Първото и най-важно нещо, което трябва да сеустанови, е дали зад този номер стоилицензирана финансова институция. Право да отпускат кредити в България иматсамо лицензираните от БНБ банки и небанкови финансови институции", коментира председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Същото важи и за случайните обявления в интернет пространството и листовките в пощенската кутия. Проверки на подобни случаи има и понякога се оказва, че се касае за лицензирани фирми, но друг път се попада на некоректни кредитори.

"В случай чеотсреща на телефона е мним банкер,сигнализираме полицията. Ако обаче се окаже – както в повечето случаи поненашите проверки показват – че зад тези обяви стоят лицензирани финансови институции, потребителят трябва даконцентрира вниманието си върху конкретнитеусловия, които при посещение в офиса или в интернет ще му бъдатпредоставени от този търговец", коментира Маргаритов.

От КЗП съветват ощепотребителите да не подписват документи,преди да са се убедили, че са съгласни с условията, които им се предлагат. "В никакъв случай не бива да приемат зададеност съобщена им крайна сума, която те трябва да възстановят, без да им е ясно от какви компоненти сеформира тя. За целта на общоевропейско ниво е прието да се представя отинституциите, даващи такива кредити, т.нар. стандартен европейски формуляр. В него се съдържат всички важниреквизити, особено финансовите, на един бърз кредит", казва още председателятна КЗП.  

Образец на тозиформуляр може да бъде изтеглен от интернет страницата на КЗП. Добре е преди даподпишат договора за кредит, потребителите да сравнят няколко предложения наразлични търговци. При съмнения за нередности могат да подадат сигнал в КЗП, коятоще извърши проверка.

Санкцията за нелоялна търговска практика е до 30 000лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега