Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МААЕ заяви, че е "изключително обезпокоена" от положението в АЕЦ „Запорожие”

МААЕ заяви, че е "изключително обезпокоена" от положението в АЕЦ „Запорожие”

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната, предаде ДПА.

Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала, заяви снощи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

"Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата", предупреди той в доклад за ситуацията. "Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария", добави Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

Гроси казва, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става "все по-напрегната, стресираща и предизвикателна" за тях и техните семейства. Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала.

Гроси отново призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази най-голямата атомна електроцентрала в Европа от катастрофа. Но въпреки неотдавнашните признаци, че споразумението за защита на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, посочва ДПА.

Скоро се очаква да започне украинска контраофанзива за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от възможните направления за настъпление е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от руските сили от март 2022 година. Миналото лято редовният обстрел на централата доведе до проблеми с външното електрозахранване. За преодоляване на недостига бяха използвани дизелови генератори. От съображения за безопасност миналата година централата беше поставена в режим на студено спиране. Това обаче не елиминира опасността от авария. Външното електрозахранване е необходимо за охлаждане на реакторите и за други важни операции по безопасността.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега