Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Македонецът, превозвал афганистанци в ТИР, остава в ареста

Македонецът, превозвал афганистанци в ТИР, остава в ареста

Установено е, че обвиняемият е управлявал товарен автомобил - влекач, с който е превозвал афганистанците.

Мъжът е обвиняем за това, че на 28.08.2022 г., по път II-79 в посока от гр. Средец към гр. Бургас, в ж.к. „Меден рудник“, в съучастие като извършител, с неустановено по делото лице действащо като помагач, с цел да набави за себе си и неустановеното лице имотна облага, противозаконно подпомогнал чужденци, като превозвал повече от едно лице - 88 лица от мъжки пол от афганистански произход да преминат през територията на Република България в нарушение на ЗЧРБ, като деянието е извършено, чрез използване на МПС - товарен автомобил влекач „МАН“ с прикачено ремарке. 

Още в началото на съдебното заседание по време на гледането на мярката му за неотклонение, задържаният е заявил пред съда, че е виновен и е изразил съжаление за извършеното деяние, съобщават от Районен съд - Бургас. 
Защитата от своя страна е пледирала за вземането на мярка „Парична гаранция“ или „Домашен арест“ спрямо чуждия гражданин.

Престъплението, за което той е привлечен като обвиняем е „тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, като за него се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. 

Районен съд – Бургас е счел, че събраните до настоящия момент доказателства по Досъдебното производство, обективирани в свидетелски показания на полицейските служители и чуждите граждани, протокол за оглед, самопризнанията на обвиняемия, справки, писма, справка за съдимост и множество други писмени материали по делото, са достатъчни за да може да се направи обосновано предположение, че е възможно обвиняемият да е извършил деянието, в което е обвинен. 

Съдът е счел, че по отношение на същия е налице и другата изискуема предпоставка за неговото първоначално задържане поради съществуваща към момента реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие. За наличието на тези опасности съдебната инстанция се аргументира със следното: „Той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, влизал е общо 7 пъти в страната, като престоят му е само няколко часа. От друга страна следва да се вземе предвид и начинът на извършването на деянието, в което е обвинен, което характеризира евентуалния извършител на подобно деяние като личност със завишена степен на обществена опасност, тъй като се касае за 88 души. Начинът на извършването на конкретното деяние и приведената конспиративност демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение.“. 

Отделно от това според Бургаския районен съд, обвиняемият е чужд гражданин и няма данни да има постоянен или настоящ адрес в страната, или да е трудово ангажиран. Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега