Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция

Мария Габриел: Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция

Еврокомисарят откри първата европейска обществена платформа за квантови компютри 'Quantum Inspire'.

"Европа има потенциал да бъде водеща сила в следващата квантова революция. Използването на силата на квантовите технологии ще ни позволи да изградим по-интелигентна, по-устойчива и по-сигурна база за Европейския съюз. Откриването на платформата 'Quantum Inspire' представлява важна стъпка към реализацията на европейски квантов компютър. Това ще позволи на нашите учени да се възползват напълно от огромния потенциал на квантовите технологии".

Това коментира еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, откри първата европейска обществена платформа за квантови компютри 'Quantum Inspire', заедно с министъра на образованието, културата и науката на Нидерландия, г-жа Ingrid van Engelshoven.

Платформата е разработена от компанията QuTech в сътрудничество с Техническия Университет в гр. Делфт и холандската Организация за приложни научни дейности (TNO). Тя предоставя достъп на организации от цял свят до квантови технологии и е първата в света, която използва квантов процесор, направен от т.н. ‘spin qubits‘. Това позволява на квантовата машина да извършва няколко изчисления успоредно, което я прави много по-бърза и по-мощна от обикновените компютри.

Квантовите компютри са критично важна технология, която ще позволи развитието и внедряването на радикално нови продукти и услуги. Чрез нея могат да бъдат решавани научни и изследователски проблеми много по-бързо отколкото с помощта на „класическите“ компютри. Това например се отнася за областта на развитие на нови лекарства, където с помощта на квантовите технологии времето за моделирането на ефективността на нови лекарства и лечения може да бъде съкратено значително.

"Европейската комисия осъзна важността на квантовите компютри и още през 2016 г. започна програма за подкрепа на научните дейности в областта с финансиране от един милиард евро. Квантовите технологии съдържат огромен потенциал за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, вкл. развитието на нови лекарства против пандемии като коронавируса. За да запазим водещата позиция, която Европа има в момента, трябва да продължим да работим усилено – за осигуряване на повече финансиране в областта, за по-тясно взаимодействие с индустрията, за по-силна координация между държавите и научно-изследователските организации“, коментира комисар Мария Габриел.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега