Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Очаквам извинение от ПП-ДБ

Мария Габриел: Очаквам извинение от ПП-ДБ

Тя заяви, че "продължава да вярва, че България има нужда от правителство".

"Най-напред очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Второ... очаквам извинение, затова че не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. Трето... по отношение на министрите - напомням, че всички те са поели ангажимент за период от 18 месеца, а на 9-ия месец има ротация между министър-председателя и заместника му. Разбира се това е тяхно право, да си подадат отвод, но това може да бъде тълкувано и по различен начин.". Това заяви кандидатът за министър-председател Мария Габриел от ГЕРБ към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание.

Тя заяви, че "продължава да вярва, че България има нужда от правителство". "България има нужда от стабилност. България има нужда от правителство на споделена отговорност, има нужда от двамата партньори (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) да бъдат равнопоставени. Смятам, че сега е моментът, в който всички трябва да продължим да показваме своята отговорност към България", категорична бе Мария Габриел.

Едно „извинявай“ може да ни върне на масата за преговори. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание.

"Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство - тогава го нарекохте сглобка. През това време дадохме десетки пресконференции заедно колегите с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не използват епитети. Показаха истинското си лице снощи. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че кабинетите ще работят при ротация за 18 месеца... Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад - преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с международните ни партньори. Второто никъде го няма", допълни Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ, че единственият спор е бил за министъра на отбраната Тодор Тагарев. "Ние направихме компромис за министъра на спорта. За енергетиката - те приеха Жечо Станков, само ако Румен Радев да стане шеф на БЕХ - това са двете последни дискусионни неща между нас. Прекарали сме хиляди часове заедно. Не мога да си позволя епитет. Как на Василев му се отрони това от устата? Дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета ми да правим бюджета", каза още той. 

"По време на всички тези преговори знаехме, че те искат да са министри. Снощи се оказа, че вече не искат. Много трудно е да накарам партията да се върне назад. Преговорният екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират. Правителството, което сме разписали, подаде оставка, без да ни питат, докато бяхме на конгрес в Букурещ. Вчера ние отстъпихме от понеделник. Не вкарваме и точка за гласуване на мандата, може да бъде разпределена чак петък - ето ви 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Каква равнопоставености споделена отговорност има, ако зад тях застанаха 11 министри от 19?", допълни той."Лъжите и спекулациите трябва да спрат. Не съм адвокат на ДПС и няма да коментирам дружбата им с ПП-ДБ. Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма отколкото нашата, защото ние с ДПС воюваме в смесените райони", заяви Борисов в отговор на въпрос.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега