Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Лукарски: Всеки асансьор ще има номер и паспорт

Министър Лукарски: Всеки асансьор ще има номер и паспорт

Подобряване на безопасността и контрола на асансьорите е една от основните цели на подготвения нов Закон за технически надзор. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на пресконференция, на която съвместно с Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) бяха представени готвените законодателни промени.

Подобряване набезопасността и контрола на асансьорите е една от основните цели на подготвениянов Закон за технически надзор. Това обяви министърът на икономиката БожидарЛукарски на пресконференция, на която съвместно с Държавна агенция заметрологичен и технически надзор (ДАМТН) бяха представени готвенитезаконодателни промени.Предвижда се докрая на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори в страната,като ще бъде създаден публичен електронен регистър на съоръженията.

В него ще севключва пълна информация за техническото състояние на всеки асансьор – дали икога е проверяван, коя е поддържащата фирма, справка дали фирмата има действащлиценз. Всяко съоръжение ще бъде маркирано с холограмен стикер, на който щебъде посочен идентификационният му номер.

„Липсата на такъв стикер ще е яснаиндикация, че асансьорът не е безопасен и че е в сивата икономика“, обясниминистър Лукарски. По номера гражданите ще могат да проверят в онлайн регистъравсички данни за асансьора. Председателят надържавната агенция Стефан Цанков съобщи, че е отворен и горещ телефон на ДАМТН,на който всеки гражданин може да подаде сигнал при проблем с асансьор. Тойпрепоръча гражданите да се обаждат за помощ на експертите от агенцията, защото темогат да помогнат без да увреждат технически съоръжението. Той увери, чеагенцията разполага с необходимите кадри, за да може ефективно да управлявапостъпващите сигнали.

МинистърЛукарски изрази увереност, че електронният регистър ще допринесе и засъществено изсветляване на фирмите за поддръжка, които към момента укриватреалния брой на обслужваните асансьори. Според данни на ДАМТН около 75% от фирмитев бранша крият обороти и са в сивия сектор, съобщи Цанков. Той посочи, че имафирми, които декларират поддръжка на 50 асансьора, а реално обслужват 200. Зада изкара оборотите на светло, ДАМТН в момента е предприела съвместни проверкис НАП и НОИ.

Проверяват се несъответствия в платежните документи за поддържанитесъоръжения, броят и експертизата на персонала. Според Цанков от изсветляванетона сектора се очаква допълнителен приход за бюджета от 16 млн. лв.Готвенитепромени в Закона за техническия надзор предвиждат още създаване на камара нафирмите, поддържащи съоръжения с повишена опасност. Основната функция на тазикамара ще бъде осъществяването на паралелен вътрешен контрол на фирмите вбранша.

Освен това ще бъдат създадени изпитни центрове, в които техниците щеминават на тест.  МинистърЛукарски посочи още, че се готвят единен национален стандарт за техническинадзор и за поддръжка и ремонт, които са предпоставка за засилване на контролаи обезпечаване безопасността на асансьорите в страната. "Очаква се стандартитеда са готови в рамките на следващите 6 месеца.Ще затегнемконтрола и чрез премахване на възможността фирмите, които обжалват решение заотнемане на лиценз да продължават дейността си. Такава е уредбата към момента итова доведе до множество инциденти“, допълни министър Лукарски.

В закона сапредвидени и парични глоби в размер до 2000 лв. и временно отнемане на лицензаза неизрядни фирми.ДАМТН епроверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през миналатагодина проверените съоръжения са 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми затехнически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега