Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Идеалната Коледа": Празничните пазари

Мисия "Идеалната Коледа": Празничните пазари

19 дни остават до Коледа и подготовката вече е в разгара си. Градовете греят с ярки светлини, а семействата вече съставят и изпълняват списъци с покупки за празника. Една от най-пъстрите традиции са Коледните пазари.

19 дни остават доКоледа и подготовката вече е в разгара си. Градовете греят с ярки светлини, асемействата вече съставят и изпълняват списъци с покупки за празника. Една отнай-пъстрите традиции са Коледните пазари. Те са лесен начин да се сдобиете сръчно изработена украса, да откриете интересни подаръци за близките си, да сеповеселите със семейството и приятелите. Но откъде идва тази традиция?

За родина наКоледните пазари се смятат Германия и Австрия, както и някои части на Франция иШвейцария. Традицията датира от късното Средновековие. Един от първитепразнични пазари, които историята отнася към 1434-а година, бил организиран вДрезден. Щрицелмаркт е сред най-старите традиционни пазари в Германия. Тазигодина той отбелязва 581 години от първото си „издание“. Той продължавапрез целия период на Рождествените пости.

За негов създател се смята ФридрихІІ. Според историческите източници, оригиналният Щрицелмаркт представляваледнодневен пазар, където жителите на Дрезден можели да си закупят месо, с коетода посрещнат Коледа след 40-дневните пости.

Десетилетие следдесетилетие събитието се разраствало, като днес пазарът достига внушителните250 щанда, отрупани с дървени играчки, свещи, свещници, храни и напитки, средкоито и популярното греяно вино, подправено с канела и карамфил. Виенският пазарсъщо е сред най-старите и популярни на Земята. Първообразът се провеждал всекидекември от 13-и век насам.

А в днешно време ежегодно се организират стотициколедни пазари. Най-популярни са тези в Германия, Франция, Великобритания,скандинавските страни и САЩ. Туроператорски компании дори предлагат специалнитурове из европейските коледни пазари. Освен търговскиплощи със стоки за дома, коледните пазари днес предлагат и места за почерпка,както и множество забавления – игри, коледни къщички, елени, песни и танци,концерти.

Тези традиции вече навлизат и у нас. Ето и няколко коледни пазара,които предстоят в Бургас:

* Коледенфестивал – той ще се проведе в Експоцентър „Флора“  в дните между 19-и и 23-идекември. Там ще откриете бижута,дрехи, торти, курабийки, картички, икони, картини, свещи, керамика, детскииграчки, обувки, чанти, книги, храни, напитки. В рамките на този фестивал ще се проведе и „Моята Еко Коледа“,организирана от местни производители.

* Коледниятблаготворителен базар на Движениетона Българските майки - Бургас ще се проведе на 18, 19 и 20 декември в бургаския мол “Плаза”. Авторките ще предложат ръчно изработенисувенири, украса и подаръци, като всички събрани средства ще отидат за деца внеравностойно положение.

* Традиционниятбургаски пазар „Неделна пауза“ също ще има и коледно издание. На 20-и декемвриавторите от инициативата ще предложат ръчно изработени коледнидекорации, сувенири и подаръци. „Неделна пауза“ ще се проведе в х-л “България”, между10 и 18 часа.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега