Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Пътуване", дестинация - каменното селце Монсанто

Мисия "Пътуване", дестинация - каменното селце Монсанто

Монсанто е автентично португалско село, намиращо се в община Idanha-A-Nova. То не прилича на никоя част от слънчевата страна и архитектурата му няма нищо общо с португалската.

Монсанто е автентично португалско село, намиращо се в община Idanha-A-Nova. То не прилича на никоя част от слънчевата страна и архитектурата му няма нищо общо с португалската.

Разположено е на планински склон и е построено между гигантски каменни блокове, с къщи притиснати под огромни камъни, като някои дори едва се подават изпод покритите с мъх канари. Уличките в каменното село са тесни и лъкатушещи и най-интересното е, че всички те водят към руините на стар темплиерски замък, издигнат през 1165 г. на хълм. 

Доказателства за човешко присъствие в селцето има още от ерата на палеолита. На територията му са намерени археологически данни за лузитанска крепост и римска окупация в района на Св. Лорънс - в подножието на хълма, както и за вестготите и арабските нашествия. От 1758 г. до 1853 г.

Монсанто е имал привилегията на община. Външността на селото не се е променяла от столетие. През 1938 година Монсанто е обявено за “най-португалското село в Португалия”. Благодарение на закон, издаден по същото време и който забранява новото строителство в района, това градче е запазило типичния си облик и средновековно очарование, превръщайки се в жив архитектурен резерват. Да достигнете до него обаче не е никак лесна задача.

Градски транспорт няма и единствения начин е с кола от съседните градове. Атмосферата на мястото, невероятните гледки и изживявания си заслужават приключението да стигнете до Монсанто.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега