Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН работи по централизиран прием на първокласници в големите градове

МОН работи по централизиран прием на първокласници в големите градове

"Такава система съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко. Централизираният прием може да се въведе най-рано догодина, т.е. имаме девет месеца да го подготвим", добави зам.-министърът.

От две години насам родителите в Бургас имат възможността да се възползват от система за електронно кандидатстване в детските градини и първи клас. От догодина същата система се очаква да заработи и в столицата, както и в други големи градове. В момента просветното министерство води преговори с общините за прилагането на модерната система.

За целта общините трябва да приемат наредба за централизиран прием, която е предвидена и в държавния образователен стандарт за организацията на училищните дейности. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Интерес към новата система вече са проявили София, Варна и Пловдив.

"Такава система съществува в Бургас и приемът в града минава съвсем гладко. Централизираният прием може да се въведе най-рано догодина, т.е. имаме девет месеца да го подготвим", добави зам.-министърът.

До момента директорите на училищата определяха критериите за прием в първи клас. В новата система основно изискване ще бъде местоживеенето на детето. Зам.-министър Стаматов уточни, че районите около училищата трябва да бъдат картографирани, за да няма застъпване на адреси и да не се получават недоразумения.

В същото време училищата трябва да удовлетворяват исканията на родителите за изучаване на даден общообразователен предмет, добави той. Към момента записаните първокласници са около 66 000, но точният им брой ще стане ясен в началото на учебната година.

Стаматов обясни, че през новата учебна година три випуска ще получат дипломи за основно образование. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование основно образование ще се завършва след седми клас. Децата, които са осми клас и онези, които са в девети в профилирани паралелки, също ще получат диплома, защото са започнали обучението си по старите нормативни документи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега