Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Морски общини ще обжалват концесията за добив на нефт край Силистар

Морски общини ще обжалват концесията за добив на нефт край Силистар

Община Царево ще обжалва пред Върховния административен съд концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона „Силистар”. Обезпокоени за екологичното равновесие на община Несебър, кметът Николай Димитров и председателят на Общински съвет Благой Филипов също свикват извънредна сесия. Община Приморско също ще оспорва министерското решение.

Община Царево ще обжалва пред Върховния административен съд концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона „Силистар”. Обезпокоени за екологичното равновесие на община Несебър, кметът Николай Димитров и председателят на Общински съвет Благой Филипов също свикват  извънредна сесия. 

Днес Общинският съвет в Царево единодушно излезе със становище, в което декларира несъгласие с решение №69 от 03.02.2011 г. на Министерски съвет за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар. Зоната обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море от Резово до Бяла. Участъкът е с размери 115 на 130 км.

Община Приморско също ще оспорва министерското решение. Новината за разрешението на добив на нефт в морето силно обезпокои жителите на общината. Кметът на Царево Петко Арнаудов и общинските съветници смятат, че търсенето и проучването на нефт и природен газ в морското пространство пряко засяга интересите на местното население и в този смисъл е било целесъобразно, преди да издаде това разрешение, правителството да поиска и становището на местната власт.

Съветниците заявиха, че в качеството си на орган, който определя развитието на общината във връзка с дейностите по опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси на територията й, Общинският съвет има право на мнение, и в случая то е, че добивът на нефт в морето ще унищожи природата в региона и ще навреди сериозно на рибарството и туризма.

Всички бяха единодушни, че започне ли сондирането, туризмът ще замре, и се обявиха категорично против това решение. „Живеем в екологично най-чистия регион, в който две трети от територията е защитена от Природен парк „Странджа” , в него има 5 резервата, 12 защитени местности и 17 природни забележителности. Бъдещето на общината ни е в развитието на морския и екологичния туризъм и добивът на нефт в морето сериозно ще го застраши”, коментира по този повод кметът Петко Арнаудов.

Категорично изразената позиция от кмета и общинските съветници съвпада с тази на природозащитните организации, които предварително са заявили подкрепа на инициативата на Арнаудов да оспори решението на правителството. Подобно недоволство има и в други морски общини.

„За нас е важен интересът на местните хора и мое задължение е да го отстоявам. Тук няма политика, касае се за отстояване на позицията на общината. И нека да ни питат, когато вземат решения, които ни засягат и се изпълняват на наша територия. Радвам се че по ключови въпроси за бъдещето на общината имаме пълно единомислие с Общинския съвет”, допълни кметът и припомни, че това не е първият случай, в който при подобни инициативи получава подкрепата на съветниците. 

Кметът на Несебър  Николай Димитров и председателят на ОС Благой Филипов са притеснени от факта, че районът, в който се планира да бъдат извършени съответните действия по проучването, е в непосредствена близост, на не повече от 2 км, до включените в Натура 2000 – защитена зона Емине.  Теренът се намира и в непосредствена близост до територията на ваканционно селище с развит туристически поминък на населението.  

Още от миналата година, приоритет за общината е опазването на околната среда и екологичното равновесие, както и запазването на морето и бреговете чисти, което  е важно условие за развитието на туризма - най-големия поминък на местното население.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега