Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мъск плаши Зукърбърг със съд заради ново приложение на "Мета"

Мъск плаши Зукърбърг със съд заради ново приложение на "Мета"

Обвиненията са за незаконно използване на интелектуална собственост и търговски тайни.

"Туитър" на Илон Мъск е заплашил корпорацията на Марк Зукърбърг "Мета" със съд заради новото ѝ приложение, наречено "Тредс", наподобяващо Туитър. Само за 48 часа то събра десетки милиони потребители.

Обвиненията са за незаконно използване на интелектуална собственост и търговски тайни. Причината е наемането на бивши служители на компанията "Туитър" за разработка на новото приложение. "Мета" уверява, че никой в екипа, разработил "Тредс" не е бивш служител на "Туитър". Новата платформа засега е недостъпна в ЕС заради строгите правила за защита на личните данни.

"Конкуренцията е нещо добро, но измамата - не", заяви собственикът на "Туитър" Илън Мъск. Американският закон за авторско право не защитава идеи, затова "Туитър" трябва да докаже пред съда, че е взаимствана тяхна интелектуална собственост като програмния код. През 2012 г. "Мета" получи патент за система, която показва всички най-нови постове при използване на Фейсбук. Туитър обаче определя "Тредс" като "имитация".

"Рано е и е много трудно да се каже каква е визията на Зукърбърг за "Тредс". Дали е само за отнемане на пазарен дял от Туитър в много подходящ момент. Аз мисля така.Времето е подходящо за привличане на толкова много хора, които масово напускат Туитър", посочи Бен Шао - професор по компютърни науки. 

Новото приложение е много подобно на Туитър. То беше пуснато в сряда и представено от "Мета" като достъпна алтернатива. Оттогава платформата набра 30 милиона потребители. Четири години са били необходими на "Туитър" да привлече толкова потребители, колкото новата платформа е спелечила за един ден, сочат някои статистики. "Тредс" се опира и на два милиарда потребители на Инстаграм. Фактор са и някои хаотични решения в "Туитър" под ръководството на Илън Мъск, които отчуждиха потребители и рекламодатели. Ограничен беше броят на туитове, които могат да се прочетат на дневна база.

"Сега е нещо като градски площад, където всеки може да излезе и да крещи разни неща. Става много по-трудно да се контролира дезинформацията и да се ограничи най-лошото от човешкото поведение. Според мен се завръщат тормозът и заплахите, както и съдържанието, което хората се надяват да не виждат в Туитър", каза проф. Бен Шао.

Според специалисти в бранша, "Тредс" може да предложи "сигурна среда за търговската марка" на съществуващите рекламодатели в Инстаграм, които "са склонни да отпуснат известен бюджет и да видят какво ще стане".Прехвърлянето на постове към други платформи като Инстаграм е много лесно, така че "Тредс" вероятно ще увеличава потребителите си, посочват експерти. Има и неизвестни фактори.

"Фейсбук се използва от по-възрастни хора, мисля, че предлагането на нещо различно няма да е особено продаваемо сред хората на моята възраст. Ако бяха предложили Тiktok версия на Туитър, вероятно повече мои връстници щяха да го използват. Не знам обаче дали е нещо, заради което хората ще скачат от радост", коментира Ниа Салмън.

Илън Мъск заяви, че "определено е за предпочитане да бъдеш нападан от непознати в Туитър, отколкото да се отдадеш на лъжливо щастие в скриващия болката "Инстаграм".

Източник: БНТ
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега