Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МТСП: Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, целящи паника

МТСП: Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, целящи паника

Ръководители на звена за социално подпомагане вече се включиха в дебата в социалните мрежи.

"Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават разпространената дезинформация сред семейства в Сливен, Ямбол, Карнобат, че „децата им ще бъдат отнети“. Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия. Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника".

Това гласи официалната позиция на социалното министерство във връзка с поредния случай на масова паника, свързан с разпространена в социалните мрежи информация за деца, отвеждани от училище от социални работници, без знанието на родителите. С казуса се заеха и от Министерството на образованието и науката. От ведомството обявиха, че са сигнализирали компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Заради слуховете от Социалното министерство отново подчертаха, че предприемането на временна мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ се налага единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в Закона за закрила на детето. В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. не се предвижда промяна на този принцип.

Тази сутрин министърът Бисер Петков коментира в ефира на БНТ, че според него случващото се в училищата в Сливен и Ямбол е целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Ръководителят на социалното ведомство отново повтори, че Стратегия за детето няма. Такъв проект на стратегия е бил разработен в началото на годината от работна група към Съвета за закрила на детето. След като е бил на обществено обсъждане и е срещнал съпротива, несъгласие и отхвърляне, този проект е спрян и не е пускан за съгласуване в МС. "Такъв документ няма и той не може да бъде основание за всяване на такива страхове", каза още Петков.

Междувременно, ръководители на звена за социално подпомагане вече се включиха в дебата в социалните мрежи. В една от градските групи във Facebook, например, и.д. началник на ДСП - Карнобат - Красимира Шопова категорично отрече социални работници да са били изпращани в което и да било учебно заведение.

Служители на ведомствата също призоваха гражданите да не спомагат в разпространяването на дезинформация волно или неволно, а вместо това да се обръщат за информация и съдействие към институциите - местните дирекции „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“, училищата, регионалните управления на образованието и структурите на МВР.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега