Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МТСП: Промените в ЗЗД не дават нови правомощия на социалните работници!

МТСП: Промените в ЗЗД не дават нови правомощия на социалните работници!

От ведомството за пореден път публикуваха официално становище, свързано с продължаващите протести и критики.

Бурята около "Стратегията за детето" и промените в Закона за закрила на детето продължава да вилнее и това отново постави Министерството на труда и социалната политика в обяснителен режим.

От ведомството за пореден път публикуваха официално становище, в което категорично заявяват, че ЗЗД не дава нови правомощия на социалните работници, а цели да регламентира координационни механизми за работата на институциите от отделните сектори, "тъй като закрилата на децата не е отговорност само на социалната система".

"Промените в законодателството са приети след широки обществени консултации и участието на различни заинтересовани страни. В рамките на общественото обсъждане на проекта на Закона за социалните услуги в Министерството на труда и социалната политика не са постъпвали предложения и становища, свързани с критиките и исканията, отправени от  Националната група „Не на Стратегията за детето 2019-2030!“ в социалните мрежи", посочват още от МТСП.

Ето какво още обясняват от Министерството:

"Разпоредбата на чл. 36 г от Закона за закрила на детето цели единствено да регламентира и подобри междусекторния подход и сътрудничество при случаи на насилие над деца, който действа от 2010 г. под формата на Координационен механизъм за взаимодействие при работа по случаи на деца, жертви или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция и работата на мултидисциплинарните екипи на местно ниво. С цитираните промени не се въвеждат нови правомощия на социалните работници и нови основания за настаняване на деца извън семейството. Фокусът е поставен върху оказването на навременна и целенасочена подкрепа на децата и техните родители от компетентните за това органи, именно с цел да се предотврати изоставянето на детето.

Съгласно закона деца се настаняват извън семейството само след съдебно решение при много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в закон и винаги подлежи на съдебен контрол.

Чрез приемането на Закона за социалните услуги държавата много по-сериозно припознава своите функции за контрол на предоставянето, финансирането и качеството на социалните услуги с цел защита на децата и възрастните, които ги ползват. Основен доставчик на социалните услуги в България и след приемането на закона остават общините. Единствено те могат да възлагат управлението на финансираните от държавата социални услуги на частни лица. Този принцип съществува в действащото законодателство повече от 17 години и е запазен и в Закона за социалните услуги. Към 2018 г. едва 15,6 % от всички видове социални услуги са възложени от общините на частни доставчици.

Със Закона за социалните услуги за първи път се въвеждат финансирани от държавния бюджет безплатни услуги за всички родители или бъдещи родители, както и още много други безплатни услуги. Законодателството изрично регламентира, че социалните услуги се предоставят съобразно желанието и личния избор на лицата, т.е. всеки човек има право да избере доставчика на услугата, която желае да ползва".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега