Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На 20 юли ще се проведе лекция на тема „Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас“

На 20 юли ще се проведе лекция на тема „Илинденско-Преображенското въстание и ролята на Бургас“

Известно е, че по време на въстанието Бургас е легален организационен център, тук се осъществява набирането на оръжие и въстаници, сформират се въоръжените чети, а след неговия край, градът поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско.

През настоящата 2023 г. се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. По този повод Регионален исторически музей - Бургас със съдействието на Община Бургас Ви канят на тематична лекция, която ще бъде представена от проф. д.и.н. Светлозар Елдъров. Както е известно, по време на въстанието Бургас е легален организационен център, тук се осъществява набирането на оръжие и въстаници, сформират се въоръжените чети, а след неговия край, градът поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско. Подготовката, осъществяването, последиците и ролята на Бургас и Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание ще бъдат акцентите в изложението.

Професор Светлозар Елдъров е един от най-уважаваните български учени и е сред проникновените историци-изследователи на въстанието. Началото на научната си кариера започва в Института за военна история при Генералния щаб на Българската армия. Бил е последователно научен сътрудник в Националния център за военна история, в Главно управление на архивите при Министерския съвет и Института по балканистика с Център по тракология при БАН. Автор е на множество изследвания по история на България и Балканите през ХІХ-ХХ век, националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи, българската военна и църковна история, българо-хърватските взаимоотношения и др.

Лекцията на проф. Елдъров пред бургазлии и гостите на града ще бъде представена на  20 юли 2023 г. в 18 ч. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега