Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На първо четене: Задължителна предучилищна за 4-годишните!

На първо четене: Задължителна предучилищна за 4-годишните!

Заедно с обучението, възпитанието и социализацията се осигурява и редовна грижа, здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време се дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда.

4-годишните да бъдат обхванати задължително от предучилищна подготовка, това решиха на първо четене депутатите днес. Както по-рано днес Ви съобщихме, мотивът за предложените от правителството допълнения е, че обхващането в детска градина на децата на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие. 

Заедно с обучението, възпитанието и социализацията се осигурява и редовна грижа, здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време се дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда. 

Втората съществена промяна е в Закона за предучилищното и училищното образование е това да се регламентира онлайн обучението, което вече беше въведено в извънредната обстановка, т.е. да бъде законово регламентирано. Идеята е това онлайн обучение да може да се ползва при грипни ваканции и климатични явления, при които децата не могат да се явят в училище или при продължително заболяване. 

Ирена Анастасова от БСП изрази скептицизъм по отношение на дистанционното образование и задължителната детска градина за 4-годишните. Тя поясни, че предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина: „Защо мислим, че това ще проработи и за 4-годишните?”. Анастасова подчерта, че към момента има недостиг на детските градини, а групите са по 30 деца.От "Воля" със същия аргумент казаха, че ще се въздържат на първо четене да подкрепят този законопроект.

От ДПС отвориха своя стара тема за майчин език, ще подкрепят законопроекта, но казаха че искат равно изучаване на български и майчин език в тази предучилищна подготовка.

„Днес е поредният добър ден за образованието в този мандат!“, заяви по време на дебатите и депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов.Той изтъкна необходимостта държавата да осигури всички необходими условия за реализацията на тази промяна. Според него падането на възрастта за задължително предучилищно образование ще помогне за „по-спокойното и дълготрайно семейно планиране“, а мярката ще има и „демографски измерения“.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега