Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Окончателно: Задължителна предучилищна за 4-годишните! Компенсират деца без място в детската градина

Окончателно: Задължителна предучилищна за 4-годишните! Компенсират деца без място в детската градина

За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда три години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024.

Малчуганите на 4 години задължително ще ходят на детска градина. Това решиха окончателно депутатите като приеха текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Парична компенсация пък ще има за родителите на деца от 3-годишна възраст до първи клас, ако не са приети в детска градина. Средствата са за компенсиране на разходите за отглеждането и обучението на децата, но не могат да надвишават средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в общинските и държавните детски градини.  

В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра. За да има достатъчно места в детските градини обаче законът предвижда три години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024. 

"Предучилищната възраст между 3 и 7 години е ключова за детското развитие. Тогава се формират социално-емоционалните, когнитвните, езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български. Има голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина и тези, които не са посещавали. Най-често тези деца влизат с дефицити в първи клас, те не могат да бъдат компенсирани и отпадат", обясни просветният министър Красимир Вълчев.

С поправките в закона се прави и законова регламентация на обучението в електронна среда. Учениците, които по здавословни или други уважителни причини, удостоверени с документ, не могат да присъстват, ще могат да се обучават дистанционно до 30 дни.При извънредна епидемична обстановка ще може децата да учат дистанционно и над 30 дни в три случая - при риск за здравето на ученика, на друго лице на същия адрес или по избор на ученика след разрешение на регионалното управление. Ако е възможно дистанционна форма на обучение по време на извънредни обстоятелства ще има и за децата в детските градини, освен за учениците.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Средствата по програмата са на стойност 210 млн. лв. и са заложени в държавния бюджет за тази година. Заделени са средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5 000 места.Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. лв. за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега